Luni au loc audierile in Comisii pentru conducerea restransa a ASF, iar marti, votul final in Parlament

Luni au loc audierile in Comisii pentru conducerea restransa a ASF, iar marti, votul final in Parlament
pe baza experientei profesionale in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 10 ani. Marti, 18 iunie, are loc validarea in Plenul Parlamentului a candidatilor selectati pentru cele 11 posturi ramase.
Selectarea conducerii ASF pe criterii profesionale reprezinta o cerinta a FMI, care a solicitat si definirea mai buna a conflictului de interese, ambele obligatii fiind trecute in scrisoarea de intentie transmisa de Executiv la Washington, potrivit Mediafax.

La doar o luna de la infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, Guvernul a decis renumirea comisarilor ASF de catre Parlament pana la data de 30 iunie. Decizia este cuprinsa in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.55/2013 pentru modificarea OuG nr. 93/2012 priviind infiintarea ASF, publicata pe 6 iunie in Monitorul Oficial.

Actul normativ stabileste ca ASF va fi condusa de catre un Consiliu format din 11 membri (in loc de 17), din care vor face parte in continuare un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, ca membri executivi, dar cu un numar al membrilor neexecutivi redus la jumatate, de la 12 la 6 persoane. De asemenea, normativul nu mai face nicio diferentiere intre membrii executivi si cei non-executivi in privinta vechimii experientei profesionale obligatorii.

Conducerea executiva a ASF este formata in prezent din: Dan Radu RUSANU – Presedinte; Daniel DAIANU – Prim-Vicepresedinte; Mircea URSACHE – Vicepresedinte si sef al CNVM; Daniel TUDOR – Vicepresedinte si sef al CSA; Ion GIURESCU – Vicepresedinte si sef al CSSPP. 
Celelalte 12 posturi de membri in Consiliul ASF sunt ocupate in formula actuala de: Tudor BALTA (CSA – PSD), Cornel COCA-CONSTANTINESCU (CSA), Doru Claudian FRUNZULICA (CSA – UNPR), Marian MIRZAC (PNL), Marian SARBU , (Presedintele CSSPP – PSD), Corneliu MOLDOVEANU (PNL), Dorina MIHAILESCU (CNVM – PSD), Gheorghe MARCU (CNVM – PSD), Alexe GAVRILA (CNVM – PNL), Gheorghe ALBU (CNVM – PDL), Lorand KRALIK (CNVM – UDMR) si Nina PUIU (Director General Adjunct al RAIFFEISEN Leasing – PC).

Asadar, sase din acesti membri votati de Parlament pe 24 aprilie2013 pentru un mandat de cinci ani, nu vor mai face parte din Consiliul ASF.

Vezi aici ce experienta au cei 17 membri ai Consiliului ASF !

Leave a Reply