Mercedes-Benz dezvăluie conceptul GLA

Acesta este un nou concept, numit GLA. Ceea ce vezi aici este viitorul mini-SUV bazat pe platforma Clasei A, aceeași pe care stă și mini-berlina CLA.

Până acum, totul e clar. Doar că există și o latură ciudată a GLA-ului. În spatele farurilor bulboase se ascund două proiectoare laser, capabile să lumineze drumul / copacii din jur / pietonii speriați, dar – imediat după răsăritul lunii – să proiecteze și poze și filme, pe care le poți uploada tu sau le poți descărca de pe internet. E timpul, deci, să-ți ștergi istoricul browser-ului…

Poze cu noul concept Mercedes-Benz GLA

Pe lângă aptitudinea de a funcționa ca un cinema portabil, Mercedes dorește să sublinieze natura sportivă al acestui baby SUV; capota bombată, plafonul plonjat, spatele muscular și, desigur, jantele de 20 de inci sunt indicii atletice.

Arată destul de bine, nu?

Bine proporționat, are dimensiuni similare cu Audi Q3, cu toate că Mercedes-ul este un pic mai lat și mai jos (cum te-ai și aștepta, de fapt, de la un concept). Sub capotă sălășluiește același motor turbo de 2,0 litri de pe A250. Mercedes încă nu a divulgat cifre de performanță, dar în cazul Clasei A, motorul acela – cu 350 Nm – face suta în 6,6 secunde și prinde 240 km/h. În joc intră și cutia automată cu dublu-ambreiaj, în șapte trepte, împreună cu sistemul all-wheel-drive 4MATIC.

La interior, primești tot ceea ce-ți poate oferi un concept car – multă piele, aluminiu galvanizat, cusături de mână, patru scaune sport individuale, iluminare cu fibră optică și butoane din plexiglas pentru sistemul de infotainment. Ah, mai ții minte ce ziceam de farurile polivalente? Nu sunt doar niște artificii sclipitoare, ci ar putea fi folosite – spune Mercedes – pentru a proiecta instrucțiunile date de sistemul de navigație, sub forma unor săgeți, în felul acesta și ceilalți participanți putând vedea clar în ce direcție vrei să mergi. Semnalizări? În direcția în care mergem n-avem nevoie de semnalizări.

Mai are și camere HD montate pe plafon – precum cele de pe căștile de mountain bike – care-ți dau oportunitatea să-ți filmezi aventurile sau să te folosești de filme ca dovezi, în cazul în care ți se întâmplă ceva nebunesc. În sensul nu foarte bun.

Spune-ne părerea ta sinceră despre conceptul GLA de la Mercedes – arată mai bine decât Audi Q3 sau BMW X3?