Ministerul Agriculturii planuieste infiintarea unui fond mutual pentru despagubirea fermierilor cu pierderi neasigurate

Ministerul Agriculturii planuieste infiintarea unui fond mutual pentru despagubirea fermierilor cu pierderi neasigurate
mutual din Romania, sa putem sa responsabilizam fermierii. Cand avem pierderi, intervin fondurile mutuale si ii despagubesc pe toti acei fermieri si procesatori”, a precizat Daniel CONSTANTIN.

Ministrul Agriculturii a precizat ca faptul fondul va fi alimentat prin contributii din partea fermierilor(35%), de la stat (16,25%) si de la Uniunea Europeana (47,75%).

Femierii vor fi despagubiti pentru trei tipuri de riscuri: aparitia unui focar de boala la animale (cu conditia ca aceasta sa figureze pe lista stabilita de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor sau in anexa la Decizia Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli in domeniul veterinar), a unui focar de boala la plante, respectiv a unui incident de mediu in cazul in care este vorba despre un episod specific legat de un eveniment punctual si cu o dimensiune geografica limitata.

Costurile legate de pierderea de animale sau de plante, pierderea activitatii pe exploatatie, cele economice sau comerciale vor fi eligibile pentru acordarea de despagubiri din fondul mutual.

Printre pierderile economice neeligibile se regasesc cele care fac deja obiectul unei cofinantari comunitare.

Leave a Reply