Ministerul Sanatatii pregateste o noua Lege a malpraxisului

Ministerul Sanatatii pregateste o noua Lege a malpraxisului

Avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt suspectati sau acuzati de culpa medicala, autoritatile din Romania apreciaza ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de malpraxis trebuie revizuita de urgenta. Prin urmare, un nou proiect de Lege a malpraxisului va fi supus dezbaterii publice pana la jumatatea acestui an, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.

Noua lege isi propune sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv in ceea ce priveste modul de stabilire si aplicare a sanctiunilor.

Vor fi organizate ample dezbateri pe marginea proiectului de act normativ cu profesionistii din sistemul sanitar, cu societatea civila, asociatii ale pacientilor, Colegiul Medicilor, companiile de asigurari si reprezentanti ai UNBR astfel incat, pana la jumatatea acestui an, Ministerul Sanatatii sa finalizeze un proiect de lege pe care sa-l inainteze Parlamentului spre aprobare.

Ce lacune are cadrul legislativ actual privind malpraxisul medical?

Anchetele in cazul medicilor acuzati de culpe medicale dureaza ani de zile si sunt inchise sau redeschise in functie de probele de moment. Daca medicul va fi declarat totusi vinovat, raspunderea va fi acoperita de compania cu care unitatea medicala are incheiata polita de malpraxis.

Totusi, o problema a legislatiei in domeniul malpraxisului este reprezentata de limitele minime stabilite de lege. Pentru a plati cat mai putin pentru respectarea obligatiei legale, majoritatea medicilor se asigura la aceste limite minime, insuficiente pentru a acoperi sumele din ce in ce mai mari acordate de instante ca despagubiri. Astfel, pentru furnizorii de servicii medicale cu personalitate juridica si pentru ambulatoriile de specialitate din spitale, limita minima de asigurare este de 15% din suma obtinuta prin insumarea valorilor personalului medico-sanitar angajat.

In vara anului trecut, proiectul legii privind reformarea sistemului de sanatate includea si o serie de modificari cu privire la legiferarea acoperirii raspunderii civile profesionale a personalului medical prin politele de malpraxis. Acesta stipula ca asiguratorii vor trebui sa acopere si daunele morale rezultate din cazuri de malpraxis medical.

Pana acum, in putinele cazuri in care despagubirile morale erau acoperite de politele de malpraxis, faptul ca sumele acordate in justitie drept daune morale difereau foarte mult de la o speta la alta facea ca riscul sa fie dificil de evaluat si preluat de asigurator. De aceea, pentru o polita de malpraxis care acoperea si acest risc, tarifele erau mult mai mari, iar contractele presupuneau, pe langa excluderi, limite de raspundere destul de reduse.

Leave a Reply