Ministrul Sanatatii despre noua lege a malpraxisului: Companiile de asigurari care incaseaza bani de ani buni trebuie sa fie partase la despagubire

Ministrul Sanatatii despre noua lege a malpraxisului: Companiile de asigurari care incaseaza bani de ani buni trebuie sa fie partase la despagubire
“. Oficialii Ministerului sanatatii au declarat recent ca in prezent se discuta cu autoritatea de supraveghere in asigurari, CSA, si cu reprezentanti ai asigurarilor, pentru ca legea malpraxisului trebuie sa ajunga sa rezolve o problema, si anume despagubirea victimei.

Astfel, in ceea ce priveste schimbarile aduse de noua lege a malpraxisului, cea mai importanta este ca se va stabili modul in care se controleaza si se evalueaza fapta presupusa de malpraxis. “Adica expertii care vor veni si care vor spune daca e sau nu malpraxis vor fi mult mai independenti si mult mai obiectivi. Acesta este un aspect. Al doilea, incercam sa trecem o parte din responsabilitate catre firma de asigurari. De ani de zile se platesc asigurari de risc profesional. Deci un prejudiciu care se creaza unui pacient trebuie sa fie pana la urma despagubit de catre cineva. Noi credem ca firmele de asigurari care incaseaza de ani buni multi bani chiar trebuie sa fie partase la asa ceva”, a continuat Eugen NICOLAESCU.

In prezent, legea impune asigurarea de raspundere civila profesionala a personalului medical, dar nu obliga asiguratorii sa despagubeasca daunele morale la care medicii risca sa fie obligati in cazuri de malpraxis. Problema este ca acestea constituie, de fapt, cea mai mare parte a despagubirilor solicitate de pacientii prejudiciati si, prin urmare, reprezinta principalul risc cu care se confrunta medicii.

Nefiind acoperiti impotriva acestui risc, medicii aleg sa se asigure strict pentru a se achita de obligatia prevazuta in Legea nr. 95/2006, la sumele minime stabilite de norme, platind prime cat mai mici. Raportate la nivelul despagubirilor solicitate pana acum, care pot ajunge si la 500.000 EUR in daune morale (celebrul caz CIOMU), limitele de despagubire sunt insuficiente – 62.000 EUR pentru chirurgi, 37.000 EUR pentru medici specialisti si stomatologi sau 12.000 EUR pentru medici de familie si generalisti.

Mai mult, in conditiile in care culpa medicala este destul de dificil de probat, iar politele de malpraxis contin si alte excluderi, numarul si valoarea despagubirilor platite pana acum de asiguratori pentru astfel de cazuri sunt extrem de reduse.

In afara legii malpraxisului aflata in pregatire, si proiectul noii legi a sanatatii stipuleaza explicit ca asiguratorii va trebui sa acopere si daunele morale rezultate din cazuri de culpa medicala, ceea ce inseamna ca, pentru a beneficia de protectie reala, medicii vor fi stimulati sa plateasca mai mult. De asemenea, plafonarea solicitarilor de daune morale, solicitata de mai multa vreme de asiguratori in domeniul asigurarilor RCA, pentru cazurile de vatamari corporale si deces, ar incuraja asiguratorii sa lanseze oferte avantajoase pentru personalul medical atat ca acoperire, cat si ca pret.

Leave a Reply