MOLDOVA: Asiguratorii au incheiat anul 2012 cu afaceri de 70 mil. EUR. Vladimir STIRBU: “Rezultatul denota potentialul industriei”
opt puncte procentuale comparativ cu decembrie 2011, arata datele preliminare centralizate de autoritatea de supraveghere a pietei. In moneda europeana, pe fondul diferentelor de schimb valutar, respectiv a aprecierii leului moldovenesc in raport cu EUR, piata asigurarilor s-a majorat cu peste 13 puncte procentuale.
“Desi a fost un an dificil, asiguratorii au reusit sa mentina stabilitatea pietei, iar cresterea volumului de prime brute subscrise cu peste 8,7%, chiar si in conditiile cand PIB-ul tarii pe anul 2012 s-a micsorat, potrivit datelor statistice preliminare, cu circa 0,8 puncte procentuale, ne face sa credem in potentialul nevalorificat al asigurarilor din Republica Moldova”, a declarat Vladimir STIRBU, Director al Directiei Generale Supraveghere Asigurari din cadrul CNPF.
Daunele avizate si platite de cele 19 societati de asigurare care au raportat activitate pentru anul 2012 au totalizat 430 mil. MDL sau 27,7 mil. EUR – echivalentul a 40% din totalul subscrierilor. Cu un an inainte, cei 22 de asiguratori activi raportasera un volum de despagubiri platite in valoare de 348 mil. MDL (cu 82 mil. MDL mai putin decat in 2012).
Asigurarile de viata au contribuit doar cu 6,3% la totalul primelor brute subscrise, rajungand la 68,6 mil. MDL – (4,4 mil. EUR), la aceasta valoare aducandu-si aportul doar trei societati de asigurare: GRAWE CARAT Asigurari (95% – cota de piata), SIGUR-ASIGUR (4%) si ASITO (circa un punct procentual).
Ca si in perioadele de raportare precedente, asigurarile generale au generat mai bine de 90 de procente din totalul pietei: 93,7%, echivalentul a 1,02 mld. MDL (65,5 mil. EUR). Totodata, aceste tipuri de asigurari au generat si cel mai insemnat volum de despagubiri platite: 421 mil. MDL (98% din total).
Dintre toate clasele de asigurari generale, cele de tip auto au detinut suprematia in portofoliul consolidat al pietei. Asigurarile facultative CASCO au generat 17,7% din totalul afacerilor asiguratorilor moldoveni, mentinandu-se aproximativ la valoarea din anul 2011: prime brute subscrise de circa 192 mil. MDL. Politele Carte Verde au cunoscut o crestere de peste 10 puncte procentuale (pana la 211 mil. MDL – echivalentul a 19,4% din totalul pietei), in vreme ce asigurarile RCA – valabile doar in interiorul Republicii Moldova – au scazut cu 1,5 puncte procentuale, pana la 226 mil. MDL (20,8% din total).
Alte tipuri de asigurari generale care au avut o contributie notabila la cifra raportata de intreaga piata de asigurari au fost cele de tip property – susbcrieri de 154,6 mil. MDL (9,9 mil. EUR), cele de sanatate (valabile atat in interiorul Moldovei, cat si in exteriorul tarii) – 43,8 mil. MDL (2,8 mil. EUR), asigurarile de accidente si cele de raspundere civila generala – circa 2% din totalul pietei pentru ambele tipuri de clase de asigurare, respectiv asigurarile pentru nave aeriene (de raspundere civila si facultative, insumate): subscrieri totale de 102 mil. MDL (echivalentul a 9,4% din totalul pietei).
Topul companiilor de asigurare, realizat dupa criteriul volumului de prime brute subscrise, indica pe prima pozitie MOLDASIG – susbcrieri de peste 334 mil. MDL – echivalentul a 30,8% din totalul pietei. Urmatoarele doua pozitii au fost ocupate de ASITO (15,3% cota de piata) si MOLDCARGO – crestere de 38% a volumului de afaceri (cea mai spectaculoasa din Top 10), fapt ce a creat premisele accederii in Top 3 – cele mai mari companii de asigurare din Republica Moldova, dupa ce, cu un an inainte, societatea s-a plasat pe a patra pozitie. Top 5 a fost completat de GRAWE CARAT Asigurari (10,9% cota de piata) si DONARIS Group (9,8%). Primele trei societati din piata au realizat 58% din totalul subscrierilor (fata de 53% in 2011), in vreme ce gradul de concentrare intre primele 5 societati de asigurare s-a majorat de la 73% la 76,80% la finalul anului 2012.
Click aici pentru a descarca statisticile complete ale pietei de asigurari din Moldova pentru anul 2012.