Moldova: Fraude estimate la cateva milioane de lei pe sistemul Carte Verde

Moldova: Fraude estimate la cateva milioane de lei pe sistemul Carte Verde
uloasa pe sistemul international de asigurari Carte Verde, banii obtinuti fiind ulterior “spalati” cu ajutorul unor intermediari. Potrivit unor surse din piata, managerul retinut activa in cadrul companiei de asigurari MOLDOVA-ASTROVAZ, societate care are o cota de circa 2% din totalul subscrierilor pe segmentul de Carte Verde in 2012.

Potrivit datelor CNA, cei doi suspecti ar fi fabricat dosare fictive ale unor accidente rutiere produse pe teritoriul Republicii Moldova intre autovehicule de lux moldovenesti si automobile cu numere de inmatriculare straine, preponderent din Bulgaria, Romania si Elvetia.

Ulterior, compania de asigurare, prin intermediul complicilor din cadrul BNAA, verificau si confirmau autenticitatea dosarelor accidentelor rutiere, confirmand recuperarea despagubirilor. Dupa confirmarea datelor, asiguratorul, prin intermediul BNAA, se adresa companiei de asigurare din strainatate, care eliberase certificatul Carte Verde, in vederea achitarii acestor costuri.

Astfel, persoanele care detineau Carte Verde pe masinile cu autovehicule inmatriculate din tara de origine (Bulgaria, Romania, Elvetia etc.) se adresau companiilor de asigurare moldovenesti pentru incasarea costurilor totale ale masinilor avariate. Valoarea despagubirii solicitate varia intre 20.000 si 40.000 EUR.

Prin urmare, prejudiciul total cauzat este estimat de catre CNA la milioane de lei, iar schema de frauda identificata a functionat din 2009.

Reamintim faptul ca Republica Moldova a aderat la sistemul international Carte Verde in 1997, dar a inceput activitatea in domeniu in 2001. In prezent, din BNAA fac parte sase companii de asigurare: MOLDASIG, ASITO, MOLDCARGO, GRAWE CARAT Asigurari, DONARIS Group si MOLDOVA-ASTROVAZ.

Leave a Reply