Noua cutremure au avut loc recent in Galati. Oamenii de stiinta pun aceste fenomene pe seama inundatiilor din ultima perioada

Noua cutremure au avut loc recent in Galati. Oamenii de stiinta pun aceste fenomene pe seama inundatiilor din ultima perioada
1.10, la o adancime de 10 kilometri.

In total, noua cutremure s-au produs in septembrie, in aceeasi zona epicentrala, unde oamenii de stiinta au instalat aparatura de monitorizare a miscarilor telurice pentru a stabili din ce cauza se produc seismele.

Specialistii iau in calcul mai multi factori, printre care instabilitatea solului, inundatiile din ultimele saptamani si exploatarile petroliere din zona.

Mircea RADULIAN, Directorul Stiintific al Institutului National de Fizica a Pamantului, a pus seria de seisme pe seama inundatiilor de la inceputul acestei luni. “Este vorba de o secventa de cutremure numita in specialitate roi seismic. Sunt cutremure destul de multe, relativ mici si apropiate ca magnitudine. Nu sunt foarte mari, insa ele au aparut in zona in care in urma cu doua saptamani au fost si inundatii. Sunt provocate de aceste fenomene meteorologice extreme. Faptul ca zona este suprasaturata poate sa conduca la aparitia unor astfel de roiuri seismice. Pot sa mai fie cutremure, dar tot asa relativ mici”, a declarat RADULIAN, intr-o interventie la RTV.

De asemenea, cercetatorul a mai vorbit despre particularitatea solului din zona respectiva, explicand ca exista posibilitatea ca acesta sa fie argilos. Astfel, atunci cand pamantul este saturat cu apa, “argila se umfla si se deformeaza”.

De atlfel, in zona a fost semnalat un alt fenomen neobisnuit, oamenii din localitatile Izvoarele spunand ca din pamant se aud bubuituri, urmate de miscari asemanatoare celor seismice. Aceste fenomene au dus la craparea peretilor mai multor case din zona.

RADULIAN a explicat ca venirea undelor seismice cauzate de ultimele miscari de pamant din zona pot provoca o serie de “cavitati”, ceea ce ar putea sa explice si sunetele pe care localnicii le-au auzit in ultima perioada venind din pamant. Aceasta este considerata cea mai plauzibila explicatie, mai ales ca “bubuiturile” au fost constatate doar in zona satului Izvoarele.

Prin urmare, Trei specialisti in Fizica Pamantului s-au deplasat in zona, pentru a studia fenomenele din ultimele zile.

Cantitatea de precipitatii consemnata intr-o singura noapte (11-12 septembrie) in perioada inundatiilor pe raza judetului Galati a ajuns pana la aproape 147 litri/mp, la statia Tecuci, ceea ce reprezinta un volum de apa ce cade in mod normal pe parcursul a doua luni.

227 de case distruse in urma inundatiilor din Galati

Conform celui mai recent bilant realizat de autoritati, inundatiile care au avut loc in urma cu doua saptamani in judetul Galati au afectat in total 39 de localitati. Un numar de 3.443 de locuinte au suferit pagube. Au fost identificate 227 de locuinte distruse de inundatii, dintre care 15 deja prabusite, restul fiind in pericol de prabusire. Toate aceste cladiri distruse sunt situate in mediul rural. In total, 2.355 de familii au fost afectate (6.211 persoane) de aceste fenomene meteorologice. 9 persoane au murit si peste 8.000 au fost evacuate.

De asemenea, aproape patru mii de hectare de suprafete agricole, 800 de hectare de pasune si 150 de hectare de padure au fost distruse in urma inundatiilor. In plus, distrugerile inregistrate la drumurile judetene, satesti si la podete au fost evaluate la peste 7 mil.lei, din care 2,4 mil. lei reprezinta numai costurile refacerii drumurilor judetene, conform estimarilor Inspectoratului de Stat in Constructii.

Leave a Reply