Noutati la proiectul legii malpraxisului: solutionarea litigiilor in amiabil si asigurarea de raspundere civila a spitalelor devin obligatorii

Noutati la proiectul legii malpraxisului: solutionarea litigiilor in amiabil si asigurarea de raspundere civila a spitalelor devin obligatorii
a masura pacientul, dar si medicul si ca odata ce va fi adoptat, pacientii vor beneficia de proceduri simplificate, de costuri reduse si de garantia ca, atunci cand se va dovedi actul de malpraxis, vor fi despagubiti de asiguratori.

“Pacientul va primi din partea spitalului toate documentele medicale privind cazul reclamat si nu va mai fi nevoit sa astepte ani de zile decizia instantelor de judecata. In proiectul de lege este prevazut ca, in termen de 6 luni, procesul de evaluare a cazului sa fie finalizat”, a precizat Eugen NICOLAESCU, citat de Mediafax.

Proiectul de lege prevede introducerea obligativitatii asigurarii pentru raspundere civila profesionala a medicilor, farmacistilor si altor persoane din domeniul asistentei medicale, pentru raspunderea civila a furnizorilor de servicii medicale, precum si pentru raspunderea producatorului pentru furnizorii de produse si dispozitive medicale, in ceea ce priveste acoperirea, in limitele agreate de asigurat si asigurator si precizate in politele de asigurare, atat a prejudiciului patrimonial, cat si nepatrimonial.

Potrivit modificarilor, polita de asigurare a medicilor din sistemul public va fi acoperita in cuantum de pana la 100% de catre spitalul angajator, care va avea insa si propria asigurare de raspundere civila. Prin noul proiect, spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor, situatie care aparea atunci cand spitalul, raspunzator in solidar cu propriul angajat, nu avea buget pentru acoperirea unor astfel de prejudicii.

De asemenea, potrivit proiectului, medicii pot fi asigurati pentru incidente petrecute cu pana la trei ani inainte de incheierea unei polite de asigurare, atat pentru daune materiale, cat si pentru prejudicii morale, pana la un anumit plafon prestabilit prin Hotarare de Guvern.

Avand in vedere limitarea daunelor morale, asiguratorii vor putea sa estimeze activitatea financiara si vor putea negocia despagubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se incheie contractul de asigurare.

Reglementarile actuale nu prevad in mod clar obligativitatea unitatii sanitare de a pune la dispozitia pacientului propriile documente medicale, ceea ce determina pacientul sa demareze proceduri judiciare pentru a intra in posesia acestora.

Noile modificari prevad ca unitatea sanitara trebuie sa ofere pacientului toate documentele medicale referitoare la caz, iar pacientul nu va mai trebui sa astepte ani pentru solutionarea cazului in instanta, introducandu-se obligatoriu procedura de solutionare amiabila care are termen maxim 6 luni.

Despagubirile platite de asiguratori vor include si eventualele cheltuieli ocazionate de un litigiu in care asiguratul este obligat la plata acestora, precum si cheltuielile determinate de plata serviciilor expertilor medicali.

In prezent, legea obliga medicii sa isi incheie asigurari pentru malpraxis, fara a se face distinctie intre daunele morale si cele materiale. Astfel, marea majoritatea opteaza pentru o acoperire minima obligatorie, care, de cele mai multe ori, exclude prejudiciile morale.

Noul proiect va fi postat miercuri pe site-ul Ministerului Sanatatii, iar consultarile sunt asteptate pentru urmatoarele 30 de zile.

Leave a Reply