O decizie a ICCJ obliga asiguratorii la plata intregii sume asigurate prevazute in contract in cazul bunurilor supraasigurate

O decizie a ICCJ obliga asiguratorii la plata intregii sume asigurate prevazute in contract in cazul bunurilor supraasigurate
e ambele parti in acest sens. Speta in baza careia ICCJ a pronuntat aceasta decizie vizeaza o dauna totala pe o polita CASCO. (Decizia nr. 103 din data de 17 ianuarie 2013 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, avand ca obiect despagubiri in temeiul asigurarii CASCO)

In sentinta se arata ca “in ceea ce priveste valoarea bunului, instanta de recurs apreciaza ca, fata de data incheierii politei – 23.12.2008 si data producerii riscului asigurat – 20.02.2009, aceasta este cea la care a fost evaluat autoturismul de asigurator in vederea stabilirii primelor de asigurare, intrucat nu poate exista o evaluare a bunului in vederea incasarii primelor de asigurare si alta in vederea acordarii despagubirilor. Imprejurarea ca asiguratorul a acceptat sa asigure bunul la o valoare mai mare decat cea de achizitie a acestuia nu poate fi invocata ca temei al reducerii cuantumului despagubirii la o suma mai mica decat cuantumul indemnizatiei de asigurare convenita prin polita, in lipsa unei clauze asumate de ambele parti in acest sens.”

De asemenea, se precizeaza ca “aceasta interpretare se circumscrie si prevederilor art. 9 si 24 din Legea nr. 136/1995, potrivit carora, prin contractul de asigurare, asiguratul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca, la producerea riscului asigurat, sa plateasca asiguratului, beneficiarului asigurarii sau tertului pagubit, despagubirea ori suma asigurata rezultata din contractul de asigurare incheiat.”

Pentru mai multe detalii despre speta in cauza, click aici .

In decizie nu se precizeaza insa modul in care a fost stabilita suma asigurata si daca vehiculul a fost unul nou sau unul second hand. Daca in cazul masinilor noi suma asigurata se stabileste pe baza facturii de achizitie, in cazul celor rulate evaluarea se face pe baza cataloagelor de specialitate si a propriilor criterii ale asiguratorului. De aceea pot aparea diferente mari de la un asigurator la altul, precum si intre suma asigurata si valoarea de piata a masinii.

Cum comentati?

Leave a Reply