O singura companie RCA din 11 a facut plangere penala pentru cazuri de nedepunere a primelor de asigurare

O singura companie RCA din 11 a facut plangere penala pentru cazuri de nedepunere a primelor de asigurare
i autorizate sa practice asigurarea RCA, oferite pana la data de 23 octombrie 2013, zece societati chestionate au comunicat ca pana acum nu au facut plangere penala pentru astfel de cazuri. O singura societate a informat Autoritatea de Supraveghere Financiara ca a facut plangere penala impotriva unei persoane fizice si a doua societati unde aceasta este administrator, care are la baza nedepunerea primelor de asigurare subscrise pe segmentul RCA. Primele de asigurare ar fi trebuit sa fie depuse conform contractelor de colaborare incheiete de cele doua societati de intermediare cu societatea de asigurare respectiva”, se arata intr-un comunicat al ASF.

Din informatiile primite de catre ASF, cazul se refera la doua societati de intermediare care au avut contract cu societatea si nu au depus primele conform contractului. Societatea de asigurare care a facut plangerea s-a constituit parte civila intr-un proces penal.

Demersul ASF a fost initiat dupa ce, in data de 18 octombrie 2013, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de 6 persoane pentru savarsirea infractiunilor de “inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani si uz de fals”. Parchetul cerceteaza daca sumele incasate in urma emiterii unor polite de asigurare au fost insusite si cum de catre persoanele cercetate, in dauna societatii de asigurare.

“Neplata primelor de asigurare de catre intermediar catre societatea de asigurare nu afecteaza in niciun fel valabilitatea politelor de asigurare emise in numele societatii de asigurare. Decontarile intre societatile de asigurare si intermediari tin strict de contractul intre parti, fara sa afecteze valabilitatea politelor”, subliniaza ASF.

Nedepunera primelor de catre intermediar la asigurator nu constituie motiv de anulare a politei RCA

In astfel de cazuri, autoritatea reaminteste asiguratilor ca:
Polita de asigurare RCA incheiata prin intermediul unui agent/broker de asigurare garanteaza despagubirea prejudiciilor chiar daca agentul/brokerul de asigurare nu depune la asigurator primele de asigurare, conform contractului pe care il are incheiat cu acesta.Polita de asigurare RCA se elibereaza de un asigurator in schimbul unei prime platite de proprietar sau utilizator. Este recomandat ca asiguratul sa pastreze dovada platii primei de asigurare.Asiguratorii au obligatia de a transmite, in baza de date CEDAM, informatiile privind politele RCA incheiate, in termen de cel mult 5 zile de la data emiterii acestora. Astfel, orice asigurat are posibilitatea sa verifice polita de asigurare RCA prin interogarea bazei de date CEDAM. Baza de date poate fi accesata la adresa: cedam.csa-isc.ro In situatia in care polita de asigurare nu figureaza in baza CEDAM, asiguratul se va adresa direct societatii de asigurare in numele careia a fost emisa polita de asigurare.

Leave a Reply