Oamenii de stiinta au descoperit metoda prin care pot masura nivelul real al durerii

Oamenii de stiinta au descoperit metoda prin care pot masura nivelul real al durerii
perirea poate avea urmari importante in multe domenii precum cea a serviciilor medicale, a medicamentelor, in justitie, dar si in industria asigurarilor.

Cuantificarea durerii fizice si a suferintei psihice ramane una dintre problemele majore ale companiilor de asigurari atunci cand se confrunta cu despagubiri pentru vatamari corporale si daune morale. Intr-o analiza a starii de sanatate post-traumatica, despagubirile trebuie sa ia in calcul, pe langa afectarea capacitatii de munca si a pierderilor de venit aferente, si factorii amintiti mai sus, cu un impact evident asupra vietii celui vatamat.

Studiile au fost efectuate pe 114 pacienti aflati in aparate RMN, care erau expusi in acelasi timp la diverse surse de caldura cu intensitati diferite. In urma testelor cercetatorii au descoperit ca “semnatura neurologica” a acestor stimuli a fost identica pentru fiecare dintre pacienti.

Descoperirea ar putea deschide calea catre punerea la punct a unor teste clinice mai aprofundate care sa masoare si sa evalueze durerea.

“In prezent, nu exista nicio tehnica clinica care sa permita masurarea durerii si a altor emotii – in afara de aceea ce consta in a-l intreba pe pacient ceea ce resimte”, a declarat Tor WAGER, Profesor de Psihologie si Neurologie la Universitatea din Colorado.

De aceea, o metoda obiectiva care functioneaza pe date stiintifice concrete ar putea ajuta la confirmarea celor spuse de pacienti si ar putea fi folosita pentru observarea modului in care diferite tipuri de durere se manifesta in creier.

“Am descoperit reactii similare in multe zone ale creierului care corespund intensitatii durerii resimtite de acele persoane care raspund la caldura aplicata”, a explicat cercetatorul.

Oamenii de stiinta au putut astfel sa prevada cu un grad de acuratete de 90% pana la 100% nivelul durerii pe care o persoana o resimte. Studii precedente au aratat ca suferinta phisica poate semana foarte mult cu durerea fizica.
Nu exista indoiala ca vatamarile corporale sau decesul provoaca suferinta in cazul victimelor accidentelor de circulatie sau al familiilor lor, problema care se nasfe fiind chiar dificultatea cuantificarii durerii si suferintei in aceste cazuri.Astfel, pe masura ce oamenii devin tot mai constienti de drepturile lor, poate avea loc o crestere foarte rapida a despagubirilor pentru vatamari corporale si deces, insa absenta unor criterii obiective de cuantificare si evaluare intr-un sistem judiciar poate conduce la despagubiri foarte diferite in cazuri similare in interiorul aceleiasi tari, fara sa mai vorbim de diferentele de la o tara la alta.
Un studiu derulat de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii arata ca in 21 din cele 30 de tari ale spatiului economic european (Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria si Norvegia) daunele morale sunt intr-adevar compensate, insa diferentele intre sumele acordate sunt semnificative. De exemplu, sotia unui barbat decedat intr-un accident rutier in Austria primeste circa 15.000 EUR doar daca accidentul a fost produs din culpa grava sau in mod intentionat. In Italia, suma se poate ridica si la 300.000 EUR. Printr-o comparatie similara, fiecare dintre parintii unui copil decedat va primi 7.400 EUR in Belgia, 9.200 EUR in Cehia si 25.000 EUR in Grecia.

Leave a Reply