Ordinul nr.3/2013 nu prevede obligatia asiguratorilor de a face profit pe RCA

Ordinul nr.3/2013 nu prevede obligatia asiguratorilor de a face profit pe RCA

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor face precizarea ca Ordinul nr.3/2013 de modificare a Normelor RCA adoptat recent nu ii obliga pe asiguratori sa faca profit pe asigurarile RCA, contrar “informatiilor eronate, aparute in mass-media in ultimele zile”, potrivit unui comunicat de presa.

Modificarile aduse Normelor RCA prin Ordinul nr. 3/2013 vizeaza urmatoarele aspecte:
– stabilirea tarifelor asigurarilor RCA pe categorii de riscuri (segmentarea tarifelor in functie de diferite criterii stabilite de societate) si nu doar pe categorii de vehicule, asa cum era in trecut;
– utilizarea pentru calculul tarifelor a unor metode actuariale general acceptate, care sa ofere un nivel ridicat de incredere, astfel incat cuantumul rezultat al tarifelor RCA sa fie corect si suficient pentru acoperirea tuturor riscurilor asumate si a cheltuielilor aferente;
– transmiterea catre CSA in format electronic a calculelor efectuate, avand in vedere complexitatea acestora.

“Legislatia prevede, ca si pana acum, doar obligatia asiguratorilor RCA de a stabili tarifele de prima, astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, profitul nefacand parte din obligatiile asiguratorului.

Tarifele de prima sunt liber stabilite de catre societatiile de asigurare. Utilizarea unor metode de calcul actuariale consacrate, segmentarea complexa a tarifelor de prima pe multiple criterii, care sa permita identificarea categoriilor de clienti ce prezinta un risc crescut in producerea daunelor, sunt elemente care apreciem ca vor conduce la o calibrare corecta a tarifelor de prima.

Totodata, tarifele de prima sunt stabilite de fiecare societate in functie de portofoliul de clienti caruia societatea doreste sa se adreseze, precum si functie de alte elemente din strategia fiecarei societati”, scrie in comunicat.

De asemenea, CSA precizeaza ca Ordinul nr. 3/2013 nu prevede obligatia ca tarifele de prima stabilite de asigurator sa contina ‘opinia scrisa a actuarului auditorului financiar al asiguratorului’, asa cum s-a mentionat in presa scrisa de astazi, 24 ianuarie 2013.