Pana in 2025, asigurarile comerciale pot deveni o industrie de 2.000 mld. USD

Pana in 2025, asigurarile comerciale pot deveni o industrie de 2.000 mld. USD
matoarea perioada, in conditiile in care doar 18% din subscrierile pe acest segment provin din tarile in curs de dezvoltare.

“Ritmul de crestere in aceste piete a fost de 300% in ultimii 10 ani si, chiar daca au existat si incetiniri in anumite regiuni, aceasta tendinta se va mentine si in urmatorii 10-20 de ani. Chiar si intr-un scenariu pesimist, estimam ca acest sector va ajunge la 2.000 mld. USD in 2025”, a afirmat John NELSON.

Provocarile pentru asiguratori sunt, acum, o mai buna promovare pe pietele emergente, adaptarea la modificarile climatice si demografice si gasirea unor metode de a folosi cat mai eficient capitalul disponibil. Aici pot contribui, insa, si noile capitaluri provenite din pietele financiare, care momentan sunt concentrate pe segmentul de catastrofe naturale.

Totusi, pe langa acest avantaj al capitalurilor alternative, Presedintele LLOYD’s a evidentiat mai multe aspecte care ridica probleme. Unul dintre ele este faptul ca “ceea ce diferentiaza capitalul alternativ de cel al reasiguratorilor este ca primul dintre ele nu este orientat catre client, existand sub forma unor instrumente financiare ce pierd legatura dintre risc si argumentul financiar. Astfel, acoperirea se muta de la un asigurator, care prin natura sa face o selectie a riscurilor, catre un fond de investitii al carui principal scop este sa genereze profit.”

De asemenea, John NELSON si-a exprimat ingrijorarea si cu privire la rolul brokerilor care introduc aceste capitaluri in piata: “Daca un broker actioneaza similar cu un manager de active, atunci cine mai este clientul: asiguratul sau entitatea care furnizeaza capitalul?”

Leave a Reply