Peste 80% dintre romani nu stiu ce beneficii le ofera asigurarea obligatorie de sanatate

Peste 80% dintre romani nu stiu ce beneficii le ofera asigurarea obligatorie de sanatate

Peste 30% dintre romani nu stiu cat platesc pentru asigurarea obligatorie de sanatate, iar mai mult de 80% stiu foarte putin despre avantajele pe care le ofera acest tip de asigurare, conform unui studiu. Astfel, rezultatele demonstreaza ca romanii nu au suficiente informatii cu privire la asigurarea de sanatate obligatorie si beneficiile acesteia. 38% dintre romani nu stiu cat platesc lunar pentru acest serviciu, in timp ce 62% dintre respondenti cunosc valoarea exacta. In ceea ce priveste drepturile contribuabililor, doar 18% isi cunosc exact beneficiile, in timp ce 82% stiu foarte putin, sau chiar deloc, despre avantajele pe care le ofera asigurarea obligatorie de sanatate.

Studiul, realizat de Exact Cercetare si Consultanta in colaborare cu Link Resource si analizat de MediHelp International, s-a desfasurat online, la inceputul anului 2013, pe un esantion de 3.268 de persoane cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani, care traiesc in mediul urban.

Pentru consumatorii romani, o alternativa la sistemul asigurarilor sociale de sanatate o pot reprezenta asigurarile private, in cazul carora pot beneficia de consultanta specializata si de informare cu privire la beneficiile acoperite. Asiguratorii preconizeaza o crestere a acestui segment in 2013, incepand deja sa lanseze produse co-branded in parteneriat cu clinici private.

La finalul anului 2012, piata de asigurari de sanatate facultative din Romania a totalizat 79 mil. lei, cu circa 27 mil. lei mai mult decat in 2011, arata datele centralizate. Aceasta clasa de asigurari este foarte dinamica, inregistrand una dintre cele mai mari cresteri anuale (peste 50%), insa reprezinta deocamdata foarte putin in portofoliul consolidat al pietei – sub un punct procentual (0,93%). Din totalul companiilor de asigurare din piata, doar 18 au raportat activitate pe segmentul asigurarilor de sanatate. Dintre acestea, doar pentru trei asiguratori politele de sanatate au generat un procentaj important din business – SIGNAL IDUNA (91%), AXA Life Insurance (28%) si EUREKO (aproximativ 25%) – in cazul celorlalte, ponderea asigurarilor de sanatate in totalul subscrierilor fiind sub 3 procente.