Piața auto mai primește una sub centură

Ca și când nu era suficient că haosul taxei de primă înmatriculare ne bagă în ceață odată la 6 luni cu modificări radicale ale schimbărilor cu care nici măcar nu apucasem să ne obișnuim sau cu aplicări retroactive (!?!), Guvernul mai punctează o lovitură decisivă în războiul cu piața auto.

Conform OG nr. 8 publicată în Monitorul Oficial nr. 54 din 23.01.2013 (da, nu vă mirați, e lucrată cu discreție), începând cu 01 februarie 2013 s-a limitat deductibilitatea amortizării pentru mijloacele de transport. Aparent, pentru “mașinile care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile în limita a 1.500 lei pe lună”.

Mai mult decât atât, se mai specifică foarte clar două lucruri: în primul rând, că toate aceste mijloace de transport nu pot fi amortizate și în funcție de numărul de kilometri sau numărul de ore de funcționare și, apoi, că prevederile noi se aplică inclusiv pentru mijloacele de transport achiziționate/produse anterior datei de 1 februarie 2013, pentru cheltuielile cu amortizarea stabilite în baza valorii fiscale rămase neamortizate la această dată.

În traducere liberă pentru toți cei care nu au mintea făcută pentru contabilitate, asta înseamnă că, dacă până acum toate companiile care se trezeau la sfârșit de an cu bani în cont și cumpărau mașini scumpe ca să nu plătească impozit pe profit prea mare la stat, de-acum înainte se vor gândi de două ori ce să facă cu banii. De-acum înainte, mașina aia de 100.000 de euro nu va mai putea fi amortizată decât în limita a 1.500 RON pe lună (adică în 6 ani maxim 25.000 de euro), pe restul de sumă compania fiind nevoită să plătească impozit pe profit.

În mod sigur, cineva cu creier extrem de luminat a stat și a calculat că în acest mod simplu vor intra mai mulți bani la buget. Însă aș fi curios să văd această estimare pe plus în comparație cu scăderea estimată a vânzărilor de mașini noi scumpe (și, implicit, scăderea în cascadă pe care o va genera asta la buget din punct de vedere TVA, etc).