Piata de brokeraj in asigurari: Cresterile double-digit au revenit

Piata de brokeraj in asigurari: Cresterile double-digit au revenit
e cu 10% (in termeni reali), comparativ cu valoarea raportata in martie 2012. In pofida conditiilor economice neprielnice si a volumelor de business in scadere raportate de un numar semnificativ de companii de asigurare, ponderea pietei de brokeraj in totalul pietei de asigurare s-a apropiat de 44%.

Potrivit cifrelor raportate, volumul de prime intermediate pe segmentul de asigurari de viata a totalizat 9 mil. EUR, in crestere cu 25% comparativ cu T1 2012, reprezentand 4% in totalul primelor intermediate. In acelasi timp, segmentul de asigurari generale a cunoscut o majorare de 15%, volumul de prime intermediate situandu-se la circa 210 mil. EUR. Pe clase de asigurare, cel mai reprezentat segment a fost cel auto, CASCO si RCA generand insumat 160 mil. EUR (echivalentul a 74% din totalul pietei). Restul portofoliului a fost completat de asigurari property (14%), respectiv raspundere civila – 3%.

In ceea ce priveste gradul de cuprindere in totalul pietei de asigurare, 66% din totalul politelor CASCO, 45% din property, 62% din totalul subscrierilor realizate pe segmentul RCA, respectiv 26% din totalul asigurarilor de rapundere civila, au fost intermediate de brokeri, restul procentelor revenind altor canale de vanzare ale companiilor de asigurare.

Top 5 brokeri de asigurare a realizat 24% din totalul pietei

Potrivit datelor furnizate publicatiei INSURANCE Profile de circa 80 de companii de brokeraj, primele cinci companii – MARSH Broker, SAFETY Broker, PORSCHE Broker, UNICREDIT Insurance Broker si TRANSILVANIA Broker – au realizat 24,00% din totalul primelor intermediate, procent care poate fi considerat mare pentru un sector de activitate care include mai bine de 500 de jucatori activi. Toate ca toate, primele cinci companii au intermediat un volum de circa 52 mil. EUR, in vreme ce Top 10 au detinut mai bine de 36% (79 mil. EUR) din totalul pietei.

Liderul companiilor de brokeraj din Romania este MARSH Broker. Compania a intermediat in perioada ianuarie-martie 2013 un volum de prime de peste 15 mil. EUR, in crestere cu 36% fata de T1 2012.

SAFETY Broker este “noua companie de pe a doua pozitie”, in urma unui volum de prime intermediate de circa 12 mil. EUR – echivalentul unei cote de piata de 5,3%. Compania e inregistrat in perioada analizata o crestere spectaculoasa de circa 63%.

PORSCHE Broker a intermediat in T1 2013 un volum de prime de 8,7 mil. EUR, in scadere cu 14% fata de anul trecut. In acelasi timp, in primele trei ale anului, veniturile din activitatea de brokeraj s-au cifrat la 1,3 mil. EUR.

Click aici pentru a vedea topul pietei de brokeraj.

Venituri

Veniturile din activitatea de brokeraj, raportate de un numar de 64 de companii, au totalizat 76 mil. lei (peste 17 mil. EUR), din care 86% aferente veniturilor obtinute din negocierea contractelor de asigurare si reasigurare. Totodata, veniturile consemnate de cele patru companii specializate in domeniul regularizarii daunelor (AVUS International, CORIS ROUMANIE, eClaims Assistance si INTERFIDES International) au totalizat 3 mil. lei (0,7 mil. EUR).

Leave a Reply