Piata locala va oferi solutii de asigurare tot mai avansate pentru industria energiei regenerabile. Asigurarile generate de investitiile in domeniu totalizeaza 5-10 mil. EUR

Piata locala va oferi solutii de asigurare tot mai avansate pentru industria energiei regenerabile. Asigurarile generate de investitiile in domeniu totalizeaza 5-10 mil. EUR
uropa emergenta. Odata cu cresterea investitiilor, cresc si se diversifica insa si riscurile care ameninta functionarea in bune conditii sau pot chiar intrerupe total proiectele. In acest context, se pune problema capacitatii pietei de asigurari romanesti de a satisface cererile celor care investesc in facilitati regenerabile.

“Investitorii din acest domeniu sunt caracterizati ca fiind persoane cu o intelegere buna a fenomenului de risc, precum si a efectelor acestora. De asemenea, daca luam in considerare faptul ca majoritatea investitiilor in energie regenerabila sunt de tip green field, project finance, constatam ca majoritatea finantatorilor impun in conditiile de finantare asigurarea obligatorie a investitiei. Cu alte cuvinte, estimam ca fiecare proiect construit in Romania, in prezent este asigurat sub o forma sau alta, pe piata romaneasca sau internationala”, spune Cristian FUGACIU, Director General, MARSH Romania.

Astfel, estimarile privind sumele asigurate sunt date chiar de valoarea totala a investitiilor atrase de domeniul energiei regenerabile, care totalizeaza intre 3 si 3,5 mld. EUR. In opinia reprezentantilor MARSH Romania, totalul pietei de asigurari generate de investitiile in acest domeniu, la nivelul proiectelor deja construite, se cifreaza intre 5 si 10 mil. EUR, potentialul fiind dublul acestui volum in urmatorii doi-trei ani.

Anca BABANEATA, CEO al Gothaer Asigurari, subsidiara unui important jucator pe piata asigurarilor pentru industria regenerabilelor din Germania, afirma ca este de asteptat un numar important de cereri de oferta care sa vizeze acest domeniu. “Exista in Romania companii care beneficiaza de experienta si expertiza companiilor-mama din strainatate care au un istoric important in subscrierea acestor tipuri de asigurari”, potrivit Ancai BABANEATA.

Totusi, piata romaneasca prezinta anumite limitari in ceea ce priveste capacitatea de subscriere, motiv pentru care volumul de prime este impartit cu piata internationala, intre programele globale de asigurari ale diversilor furnizori de echipamente, dar si cele locale ale proprietarilor investitiilor, explica Cristian FUGACIU.

“De cele mai multe ori, proiectele de mari dimensiuni sunt dezvoltate de companii multinationale sau consortii care importa programele de asigurare internationale ale companiei mama. Desi piata de asigurare pentru energie verde este inca in dezvoltare, asiguratorii locali au inceput sa ofere solutii care, din punct de vedere al acoperirii si al primelor de asigurare concureaza cu pietele externe. Estimam ca, treptat, piata locala va oferi solutii de transfer de risc din ce in ce mai avansate si, similar, in cazul specialistilor”, potrivit lui Eduard SIMIONESCU, Director General, GrECo JLT Romania.

Mihai LUCANU, Director General, QBE Insurance – Sucursala Romania, precizeaza ca, de obicei, produsele disponibile sunt aliniate la gradul de sofisticare al cumparatorilor, astfel incat vom putea gasi atat produse de top similare cu cele disponibile in alte tari, cat si produse care satisfac chiar si cele mai exigente criterii financiare. “In masura in care domeniul se va dezvolta uniform in timp, asiguratorii prezenti local isi vor crea portofolii relevante pe baza carora vor putea acumula experienta.”

In ceea ce priveste cotele de prima, acestea variaza in functie de dimensiunea proiectului, particularitatile tehnice, amplasare, tipul de riscuri asigurate etc. si pot fi in intervalul 0,1 – 0,5% din suma asigurata. Astfel, in functie de tipologia proiectului, sumele asigurate variaza intre 1,2 – 2 mil. EUR/MWh.

Numai in anul 2012 au fost instalati 923 MW noi, in urma unor investitii de 1,5 mld. EUR, ceea ce a plasat Romania pe locul 5 in UE in functie de puterea nou instalata, dupa Germania, Marea Britanie, Italia si Spania, potrivit datelor Asociatiei Europene a Energiei Eoliene – EWEA. De altfel, tot in 2012, Romania a devenit tara europeana cu cel mai mare parc eolian pe uscat (240 de turbine, cu o putere instalata de 600 MW), dupa ce grupul ceh CEZ a realizat o investitie de 1,1 mld. EUR in doua localitati din judetul Constanta, Fantanele si Cogealac.

Un articol mai amplu pe tema asigurarilor dedicate industriei energiei regenerabile poate fi citit in cel mai nou numar al Revistei PRIMM – Asigurari & Pensii!

Leave a Reply