Proiect de modificare a legii malpraxisului: asigurarea va acoperi atat daunele materiale, cat si prejudiciile morale pana la un anumit plafon
utea solutiona eventualele litigii in amiabil in cel mult sase luni, iar cuantumul daunelor morale va fi plafonat.
Avand in vedere limitarea daunelor morale, asiguratorii vor putea sa estimeze activitatea financiara si vor putea negocia despagubirea la un nivel inferior al cuantumului maxim pentru care se incheie contractul de asigurare.
De asemenea, pacinetii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experti. In plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul si asiguratorul.
“Vorbim doar despre o propunere care va fi supusa dezbaterii publice, timp de o luna, incepand de vineri si nu de un document final. Prin acest proiect, pacientii nu vor avea obligatii de plata in solutionarea amiabila, vor avea la dispozitie sase luni pentru rezolvarea litigiului pe cale amiabila, si, mai mult, pentru prima data vor avea acces la documentele medicale ale cazului, pana acum acestea putand fi date numai la cererea instantelor”, a explicat Raed ARAFAT, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii, citat de gandul.info.
Potrivit Secretarului de Stat, actuala lege prevede o procedura de analizare a cazurilor de malpraxis in comisii care functioneaza pe langa directiile de sanatate publica (DSP). Procedura punea pacientii in situatia de a plati, in termene foarte scurte, onorarii de expertiza greu de suportat si, drept urmare, expertiza nu se efectua, iar pacientii recurgeau la sesizari penale, solutionarea cazurilor putand dura si cinci – sase ani, a mai explicat ARAFAT.
De asemenea, polita de asigurare a medicilor din sistemul public va fi acoperita partial de catre spitalul angajator, care va avea insa si propria asigurare. Prin noul proiect, spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor, situatie care aparea in cazul in care spitalul nu avea buget pentru acoperirea unor astfel de prejudicii, fiind raspunzator in solidar cu propriul angajat.
In prezent, legea obliga medicii sa isi incheie asigurari pentru malpraxis, fara a se face distinctie intre daunele morale si cele materiale. Astfel, marea majoritatea opteaza pentru o acoperire minima obligatorie, care, de cele mai multe ori, exclude prejudiciile morale.