Provocarile macro transmit unde oficiale de ingrijorare privind supra-reglementarea industriei si principiile de implementare

Provocarile macro transmit unde oficiale de ingrijorare privind supra-reglementarea industriei si principiile de implementare
m de anul trecut. Industria pare a incerca sa se pregateasca astfel pentru schimbarile macro ce urmeaza a se produce, fiind citate mai multe studii OECD privind dezvoltarea tarilor BRIC si scaderea economiilor din SUA si din Uniunea Europeana.

Evenimentul, ce se desfasoara in acest final de saptamana la Roma, constituie una dintre platformele preferate de industrie in ultimii ani pentru a transmite mesaje asiguratorilor din toate tarile, prin intermediul asociatiilor profesionale.

Dintr-o anumita perspectiva se simte insa, poate pentru prima oara, o usoara unda de ingrijorare legata de modul de aplicare a principiilor europene privind reglementarea sectorului de asigurari. Chiar daca inca nu poate fi vorba despre euroscepticism, faptul ca se discuta deschis despre suprareglementare si despre lipsa de suplete a implementarii directivelor europene in legislatiile locale este o noutate absoluta fata de discursurile din anii precedenti.

Spre exemplu, noile pachete de directive europene cer asiguratorilor sa furnizeze clientilor, cumulat, circa 70 de tipuri de informatii – ceea ce ar putea pune la grea incercare chiar si un consumator educat si cu foarte mult timp liber. In plus, Solvency II – un proiect pe care putini il inteleg in ansamblul sau in Europa de Est si care are critici chiar si in tarile cu economii mature – pare a continua sa fie o “fata morgana” – se afla acum la un punct de inflexiune in durata sa de dezvoltare.

Solvency II reprezinta o revizuire fundamentala a regimului de capitalizare a industriei europene de asigurari, rolul sau fiind acela de a institui un set de reguli la nivelul intregii Uniuni Europene, pentru respectarea solvabilitatii societatilor de profil.

Avand in vedere stagiile de implementare diferite, de la o tara la alta, de la o autoritatea de supraveghere la alta atat pe fondul nivelelor diferite de intelegere a cerintelor sau de sofisticare a pietelor, transpunerea reglementarilor in actiuni clare si usor de coordonat este o provocare pentru industrie.

De altfel, Presedintele Insurance Europe, Sergio BALBINOT, a atras atentia ca in noianul reformelor legislative care vizeaza industria europeana a asigurarilor, este vital ca orice schimbari initiate sa nu pericliteze, in final, abilitatea asiguratorilor de a oferi economiei finantare pe termen lung si stabilitate, prin ingreunarea investitiilor pe termen lung.

“O serie de transformari legislative pot afecta strategiile de investitii ale asiguratorilor si capacitatea de a finanta in continuare economia”, a avertizat Sergio BALBINOT, in cadrul evenimentului de la Roma.

Un studiu al Insurance Europe si Oliver WYMAN publicat astazi identifica printre factorii care ar putea influenta politica investitionala, cerintele de capital din Solvency II, taxele pe tranzactiile financiare si modificarea tranzactiilor cu derivate over-the-counter.

Piata asigurarilor din Romania este reprezentata la conferinta anuala a Federatiei de catre Florentina ALMAJANU, Director General al UNSAR si Alexandru CIUNCAN, Secretar General al APPA.

Leave a Reply