Romeo BOCANESCU: Comisionul RCA, pe mine, ca broker, nu ma mai intereseaza procentual

Romeo BOCANESCU: Comisionul RCA, pe mine, ca broker, nu ma mai intereseaza procentual
e masura. A ramas, insa, comisonul RCA unul din principalii stimuli pentru brokeri?

“Sa ne aducem aminte de ce se intampla in anii precedenti, cand in fiecare decembrie, reincepea povestea comisioanelor pe RCA. S-a incercat impunerea unei reguli de limitare a comisionului, ca si cum aceasta ar fi fost problema. Chiar atunci cand s-a limitat pentru prima data, piata incepuse sa se reaseze din punctul de vedere al comisioanelor si chiar si al preturilor. Ce s-a intamplat dupa? S-au gasit solutii pentru cei care au dorit sa dea comisioane mai mari si acestea au crescut din nou”, a explicat Romeo BOCANESCU, Directorul General al DESTINE Broker, intr-un interviu pentru revista PRIMM – Asigurari & Pensii.

Reamintim ca, in 2008, autoritatea de supraveghere in asigurari a limitat comisionul acordat brokerrilor pe RCA la 15% din prima de asigurare, suspendand ulterior aceasta prevedere.

“Dar comisionul, pe mine ca broker, nu ma mai intereseaza procentual. Daca vor creste preturile, pentru aceeasi munca s-ar putea sa iau mai multi bani, desi comisionul procentual scade”, a adaugat Romeo BOCANESCU.

Un alt aspect semnalat de Romeo BOCANESCU este ca diferentele de preturi intre companii sunt foarte mari. “Daca se face comparatie in functie de pretul cel mai mic si pretul cel mai mare, e clar ce vor alege clientii, mai ales in situatia in care lipsa de bani se simte acut in piata de retail. In conditiile acestea, influentam vanzarile la societatile care au pretul cel mai mic si, in acelasi timp, le influentam viitorul lor in rau, pentru ca vine momentul scadentei in care trebuie sa plateasca daune si nu au cu ce”, a explicat Directorul General al DESTINE Broker.

“Am ajuns in situatia de a le spune clientilor “daca vrei sa fii despagubit, alege anumite societati”. Unii chiar spun si pe nume societatile respective. Insa ce s-ar intampla daca preturile ar fi apropiate? Ce s-ar intampla daca in ultimii ani nu ar fi scazut cotatia la RCA? Am ajuns sa avem polite RCA mai ieftine decat la inceputul crizei, in conditiile in care toate preturile au crescut”, a detaliat Romeo BOCANESCU.

Prin contrast, in ceea ce priveste politele CASCO, procesul de selectie este invers. “Oamenii refuza societatile despre care stiu ca au probleme cu despagubirile. Problema este ca, in general, se creeaza reclama negativa pe despagubirile de la RCA, pentru ca acestea sunt cele mai mediatizate. Asa ca, daca vrei sa promovezi o societate care nu are un renume bun, trezesti suspiciuni”, a concluzionat Romeo BOCANESCU.

Interviul integral cu Romeo BOCANESCU, Directorul General al DESTINE Broker, il puteti citi in urmatorul numar al revistei PRIMM Asigurari&Pensii.

Leave a Reply