Salariile compensatorii – impozitate cu 85% doar in cazul fostilor membri ai comisiilor CSA, CSSPP si CNVM

Salariile compensatorii – impozitate cu 85% doar in cazul fostilor membri ai comisiilor CSA, CSSPP si CNVM
Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private. Daca, de exemplu, dam salarii compensatorii la OLTCHIM, nu le impozitam cu 85%”, a declarat Victor PONTA, citat de MEDIAFAX.

Acesta a adaugat ca Guvernul incearca prin aceasta ordonanta sa penalizeze “ce se mai poate penaliza”, deoarece trei fosti membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si-au incasat salariile compensatorii cu o zi inainte de adoptarea ordonantei.

Masura de impozitare a salariilor compensatorii a fost prevazuta in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.55/2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 331, din 6 iunie 2013. Conform articolului II din Ordonanta, “prin derogare de la prevederile art. 43 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cota de impozit pe venit este de 85% pentru veniturile reprezentand salarii/indemnizatii/sume compensatorii acordate, in conditiile legii, cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie si consilii de conducere.”

Aceeasi Ordonanta prevede faptul ca membrii conducerii ASF trebuie renumiti de Parlament, conform organigramei restranse de la 17 la 11 membri, pana la data de 30 iunie, iar Parlamentul trebuie sa aleaga membrii conducerii ASF exclusiv pe baza experientei profesionale in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.

Astfel, Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern stabileste ca ASF va fi condusa de catre un Consiliu format din 11 membri (in loc de 17), din care vor face parte in continuare un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, ca membri executivi, dar cu un numar al membrilor neexecutivi redus la jumatate, de la 12 la 6 persoane. De asemenea, actul normativ nu mai face nicio diferentiere intre membrii executivi si cei non-executivi in privinta vechimii experientei profesionale obligatorii.

Anterior adoptarii OuG, premierul Victor PONTA a declarat, in sedinta de Guvern, ca “o sa reducem numarul de membri, de la 17 la 11, este clar ca intentiile bune au fost intelese gresit de cei numiti acolo, si o sa impozitam cu 85% salariile compensatorii pe care ei si le-au dat tot lor”.

Despre ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiara a preluat pe 30 aprilie a.c., in mod oficial, supravegherea pietelor de capital, de asigurari si de pensii private, industrii estimate la o valoare totala de 10-15 mld. EUR, de la CNVM, CSA si CSSPP, cele trei comisii care s-au desfiintat.

In urma negocierilor politice care au avut loc cu privire la arhitectura conducerii noii institutii, Parlamentul a validat Consiliul ASF pe 24 aprilie a.c., pentru un mandat de cinci ani. Acesta este format din cinci membri executivi – un Presedinte, un Prim-Vicepresedinte si trei Vicepresedinti pentru fiecare din cele trei sectoare (piata de capital, asigurari si pensii private) – si 12 membri neexecutivi.

Conducerea executiva a ASF este formata din:

Dan Radu RUSANU – Presedinte;
Daniel DAIANU – Prim-vicepresedinte;
Daniel TUDOR – Vicepresedinte Asigurari;
Ion GIURESCU – Vicepresedinte Pensii Private;
Mircea URSACHE – Vicepresedinte Piete de Capital.

Celelalte 12 posturi de membri in Consiliul ASF sunt ocupate de: Tudor BALTA , Cornel COCA-CONSTANTINESCU , Doru Claudian FRUNZULICA , Marian MIRZAC , Marian SARBU , Corneliu MOLDOVEANU , Dorina MIHAILESCU , Gheorghe MARCU , Alexe GAVRILA , Gheorghe ALBU , Lorand KRALIK si Nina PUIU .

Leave a Reply