Salariul mediu net a crescut cu 0,3% in februarie

Salariul mediu net a crescut cu 0,3% in februarie
l, cele mai importante cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (cu 41,8%) si in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale (8% – 11).

Cresterile au fost determinate de acordarea de prime ocazionale, tichete de masa si ca urmare a majorarii salariului minim pe economie la 750 lei/luna.

Pe de alta parte, “in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a nerealizarilor de productii ori incasarilor mai mici (functie de contracte), a dificultatilor financiare si concediilor fara plata”, se arata in comunicatul INS.

Cele mai mari scaderi, de 8% – 10%, s-au inregistrat in alte activitati extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, depozitare si activitati auxiliare pentru transport. Diminuari intre 3% si 7% au avut loc in tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor mijloace de transport, extractia minereurilor metalifere, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, si intre 2% si 3% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, cercetare-dezvoltare, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a., captarea, tratarea si distributia apei.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial net fata de luna precedenta, in sanatate si asistenta sociala (-0,3%) si invatamant (-0,2%).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 99,9%.

Leave a Reply