Senatul a adoptat in sedinta de ieri, 18 martie, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara. Senatul este Camera decizionala pentru acest act normativ. Urmatoarele etape ale procesului legislativ sunt transmiterea spre promulgare a actului normativ de catre Presedintele Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial.
Conform actului normativ votat de Senat, ASF va fi condusa de un consiliu format din 17 membri. Doar cinci dintre acestia, Presedintele, Prim-vicepresedintele si trei Vicepresedinti vor avea functii de executie. Cei trei vicepresedinti vor fi responsabili fiecare in parte de catre o piata financiara: piata de capital, piata de asigurari si cea de pensii private. Ceilalti 12 membri ai Consiliului nu au dreptul la cabinet si vor fi remunerati doar in baza indemnizatiei de sedinta, nu a unei indemnizatii lunare, cu precizarea ca modul de functionare si organizare a viitoarei institutii urmeaza a fi stabilite prin Regulamentul de Organizare si Functionare, potrivit legii.
Constituirea noii institutii reprezinta, de altfel, in aceste zile, unul dintre subiectele importante ale negocierii politice intre principalele partide parlamentare. Din pacate insa, in afara de o serie de informatii aparute pe surse, nu exista nici un document oficial public care sa detalieze procedura de fuziune dintre CSA, CSSPP si CNVM.
In cadrul sedintei de ieri a Senatului, Serban MIHAILESCU a propus un amendament prin care membrii Consiliului ASF nu pot fi soti/sotii, rude sau afini cu deputatii si senatorii, acesta fiind respins insa prin vot.