Specula pe NatCat, la fel ca ghicitul in globul de cristal

Specula pe NatCat, la fel ca ghicitul in globul de cristal
arte putin influentati de aceasta tendinta.

Motivul este unul simplu: este foarte greu de anticipat reactia acestor investitori in momentul cand va avea loc o catastrofa naturala de proportii, unde obligatiunile de catastrofa (Cat Bonds) vor fi activate.

Conform lui Matthias WEBER, Chief Group Underwriter pentru SWISS Re, pentru moment astfel de instrumente financiare sunt tentante, avand in vedere ca nu au avut loc evenimente devastatoare pe glob in ultima perioada. Pe de alta parte, momentul adevarului pentru cei din afara industriei dispusi sa isi asume astfel de riscuri va fi atunci cand “ciocanul va lovi”.

De aceeasi parere este si Torsten JEWORREK, Membru in Board-ul MUNICH Re, care a declarat ca ” reactia investitorior este greu de anticipat in lipsa producerii unor catastrofe naturale”.

De asemenea, intrebati despre dezvoltarea acestei concurente intre fondurile de pensii si cele de hedging, pe de o parte, si reasiguratori, pe de alta parte, acestia din urma nu se simt amenintati deoarece modelul lor de business reprezinta mult mai mult decat preluarea de riscuri. Pe langa capacitatea de reasigurare propriu-zisa, acestia ofera consultanta, know-how, programe de training sau solutii personalizate, care sunt sutinute de experienta acumulata intr-o istorie indelungata. O diferenta semnificativa este si faptul ca reasigratorii deruleaza, de altfel, un business pe termen foarte lung.

“Specula pe catastofele naturale este ca ghicitul intr-un glob de cristal. Poti avea multe uragane care ocolesc uscatul, insa este suficient unul singur care sa loveasca un oras mare”, a declarat Torsten JEWORREK.

Cu toate acestea, toti specialistii au fost de acord ca un influx nou de capital va da nastere altor oprtunitati pentru reasiguratori, precum parteneriatele public-privat sau dezvoltarea programelor de protectie la inundatii, investitii in nanotehnologie, energie sau in industria aerospatiala.

Leave a Reply