Sustinerea antreprenoriatului, solutia pentru reducerea somajului in randul tinerilor

Sustinerea antreprenoriatului, solutia pentru reducerea somajului in randul tinerilor
are in Romania, ajungand la 29,3% in 2011, in crestere fata de 2010 si mai mult decat tripla fata de nivelul anului 2000. Drept urmare, din ce in ce mai multi tineri renunta sa mai caute un loc de munca, iar multi se multumesc cu un job sub nivelul lor de calificare.
In acelasi timp, exista o discrepanta mare intre abilitatile celor care isi cauta loc de munca si cunostintele si abilitatile cerute de angajatori, cu tendinta de crestere. Totusi, la nivelul Romaniei, in acelasi studiu din 2013 al OMM, se precizeaza ca aceasta discrepanta a scazut cu 3,5 puncte procentuale intre 2010-2011, de la 12%, la 8,5%, cea mai mare scadere dupa Estonia si Grecia dintre tarile analizate.

Rata somajului in randul tinerilor (15-24 de ani) la nivel global este estimata de Organizatia Mondiala a Muncii la 12,6% in 2013, aproape de varful inregistrat in criza, de 12,7%, in 2009. In cifre absolute, acest procentaj inseamna 73,4 milioane de tineri, iar tendinta este de crestere.

Pana in 2018, rata somajului in randul tinerilor este proiectata sa creasca pana la 12,8%, in timp ce raportul dintre somajul in randul tinerilor si cel in randul adultilor se va pastra la nivelul ultimilor ani, respectiv la 2,7. Ceea ce inseamna ca este aproape de 3 ori mai probabil pentru un tanar sa fie somer decat pentru un adult.

Cele mai afectate tari sunt, cele cu economii dezvoltate si Uniunea Europeana, alaturate in statistici la acest capitol cu Orientul Mijlociu si Africa de Nord. In aceste regiuni, somajul in randul tinerilor a continuat sa creasca incepand cu 2008 iar, in economiile dezvoltate si Uniunea Europeana, rata a crescut chiar si cu 24,9% intre 2008-2012.

Una dintre solutiile subliniate in studiul EY (ERNST & YOUNG) “Antreprenorii Vorbesc” este antreprenoriatul, care vine cu doua surse de scadere a somajului: cu cat mai multe companii sunt infiintate, cu atat mai mult va creste numarul de angajati, iar cu cat mai multi tineri vor deveni antreprenori si se vor auto-sustine, numarul somerilor va scadea. Conform raportului EIM Do SMEs create more and better jobs?, angajatii IMM-urilor (cu mai putin de 250 de angajati) reprezinta, in medie, 2/3 din numarul de angajati din tarile G20. Aceste companii creeaza joburi la o rata dubla fata de companiile foarte mari si sunt mai dispuse sa angajeze persoane aflate in somaj.

Pentru cresterea numarului de antreprenori, insa, este nevoie de finantare si mentorat, doua linii de actiune imperativa pentru a sustine activitatea antreprenorilor (conform studiului EY Avoiding a lost generation, care a chestionat 1.500 antreprenori din tarile G20, dintre care 1.000 nu implinisera 40 de ani). Finantarea fara mentorat este ineficienta, la fel ca si mentoratul fara finantare. In general, 88% dintre antreprenorii care au mentori oameni de afaceri experimentati supravietuiesc in business. Mai ales pentru antreprenorii tineri, aflati la inceput de drum, nevoia unor mecanisme de sustinere este foarte mare.

Nu in ultimul rand, este nevoie sa fie redusa birocratia, un subiect la fel de des adus in discutie cand se analizeaza sprijinirea start-up-urilor si a antreprenorilor ca si problema finantarii. Tinerii antreprenori au nevoie pentru a reusi de un mediu mai simplu si prietenos din punctul de vedere al reglementarilor si al fiscalizarii. Mai mult de 53% dintre antreprenorii chestionati de EY considera ca aceasta simplificare ar sustine in mod crucial eforturile lor antreprenoriale.

Leave a Reply