Asigurarea RCA. Ce este asigurarea RCA?

Ce este asigurarea RCA?

Asigurarea RCA

Asigurarea RCA – Raspundere Civila Auto este un contract incheiat intre posesorul unui automobil, persoana fizica sau juridica, si o companie de asigurare autorizata in acest sens de catre CSA, ce are drept unic scop despagubirea tertelor parti prejudiciate in urma accidentelor de circulatie.
Cu alte cuvinte, asigurarea RCA acopera pagubele produse tertilor, din vina dumneavoastra in urma unui accident rutier.

Spre deosebire de asigurarea RCA, asigurarea CASCO este o asigurare facultativa si acopera pagubele pe care le-a suferit autovehiculul dumneavoastra. Asigurarea RCA este valabila numai pe teritoriul Romaniei, in afara granitelor fiind valabila polita Carte Verde, care este continuta de asigurare RCA.
Asigurarea RCA nu se adreseaza titularului sau, ci doar tertelor persoane care au fost pagubite din vina acestuia.

Pentru a asigura propriul automobil impotriva furtului sau a altor daune ce pot surveni, este necesara o asigurare de tip CASCO.

Conditii de utilizare

Pentru a incheia o polita de asigurare RCA trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

– autovehiculul sa fie inmatriculat/supus inmatricularii sau inregistrat in Romania
– asiguratul sa fie persoana inscrisa in documentele de identificare a autovehiculului/persoana pe numele careia urmeaza sa se inmatriculeze autovehiculul (este valabil si in cazul autovehiculelor achizitionate in leasing)
– prezentarea documentelor de identificare ale autovehiculului – certificat de inmatriculare/carte de identitate/document care atesta dreptul de proprietate al persoanei care urmeaza sa inmatriculeze autovehiculul.

Asigurarea RCA incepe sa isi faca efectul doar daca a fost eliberata, contra unei prime de asigurare, pe o anumita perioada prestabilita, de catre o companie autorizata sa incheie RCA.

Asigurarea RCA este pana in acest moment singura asigurare obligatorie cu caracter general impusa de statul roman. Aceasta asigurare se incheie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania. Drept urmare, asiguratorii nu va pot refuza in momentul in care solicitati incheierea unei asigurari RCA.

In mod automat, la incheierea unei asigurari RCA, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei, se incheie si o polita Carte Verde, care este echivalentul asigurarii RCA atunci cand autovehiculul circula in strainatate.

Pentru autovehiculele inmatriculate in strainatate care nu detin un document “Carte Verde” valabil pe teritoriul Romaniei nu se incheie asigurare RCA. Exceptie de la acest caz fac autovehiculele inmatriculate in Spatiul Economic European, precum si cele din Elvetia, Croatia si Andorra.

Pentru astfel de autovehicule se incheie asigurarea de frontiera pentru raspundere civila auto, eliberandu-se un “certificat de asigurare de frontiera” numai de catre asiguratorii RCA mandatati de BAAR.