Tragedia din Muntenegru: Cine va plati despagubirile si care este legislatia aplicabila?

Tragedia din Muntenegru: Cine va plati despagubirile si care este legislatia aplicabila?
tare grava la terapie intensiva.

Asadar, dupa incheierea investigatiilor, pasagerii raniti, precum si apartinatorii celor decedati pot solicita despagubiri pentru pagube materiale, cheltuieli de spitalizare, dar si daune morale.

Pentru ca Muntenegru nu este o tara membra a Uniunii Europene si nici a Spatiului Economic European, legislatia aplicabila in caz de despagubire pe Carte Verde este, de regula, cea a locului in care se produce accidentul. Asadar, asiguratorul ar fi raspunzator pana la limita prevazuta de legislatia locala. Aceasta este de 750.000 EUR pentru vatamari corporale si deces, respectiv de 500.000 EUR pentru pagube materiale, conform lui Ionel DIMA, Vicepresedintele companiei de regularizari de daune AVUS Group.

Totusi, Muntenegru este tara semnatara a Conventiei de la Haga din anul 1971, acord care, desi stabileste in Articolul 3 ca, pentru accidentele rutiere, legislatia aplicabila este cea a locului de producere a accidentului, articolele 4 si 5 stabilesc anumite conditii derogatorii, facand asadar trimitere la legislatia in domeniu din Romania.

Astfel, Articolul 4 din conventia amintita anterior prevede ca, in cazul in care in accident a fost implicat un singur autovehicul inmatriculat in alt stat decat cel in care s-a produs evenimentul, atunci legislatia aplicabila cu privire la raspunderea civila este cea a statului de inmatriculare.

a) Daca un singur autovehicul este implicat in accident si daca el este inmatriculat intr-un alt stat decat cel pe teritoriul caruia s-a petrecut accidentul, legea interna a statului de inmatriculare se aplica raspunderii:
fata de conducatorul, detinatorul, proprietarul sau oricarei alte persoane care are vreun drept asupra autovehicului, fara a se tine seama de resedinta lor obisnuita;fata de o victima care era pasager, daca ea isi are resedinta obisnuita intr-un alt Stat decat cel pe teritoriul caruia s-a petrecut accidentul;fata de o victima care se afla la locul accidentului inafara autovehiculului, daca ea isi are resedinta obisnuita in Statul de inmatriculare
(Art. 4 lit. a din Conventia de la Haga, 1971)

De asemenea, informatiile aparute in presa indica faptul ca, in urma accidentului, a fost ranit usor un copil din Muntenegru. In acest caz, valoarea despagubirilor se va analiza separat, conform legislatiei locale pentru copil, respectiv conform legislatiei din Romania pentru pasagerii romani.

In cazul in care sunt mai multe victime, legea care se aplica este determinata separat cu privire la fiecare dintre ele.

b) Daca mai multe autovehicule sunt implicate in accident, dispozitiile care figureaza la punctul a) nu se aplica decat daca toate autovehiculele sunt inmatriculate in acelasi Stat.

c) Daca persoanele care se aflau la locul accidentului in afara autovehiculului sau autovehiculelor sunt implicate in accident, dispozitiile care figureaza la punctele a) si b) nu se aplica decat daca toate aceste persoane isi au locul de resedinta obisnuit in Statul unde se face inmatricularea. Acest lucru ramane valabil chiar daca ele sunt si victime ale accidentului.

(Art. 4 lit. b si c din Conventia de la Haga, 1971)

In Romania, in prezent, limitele de despagubire pe care le acopera asiguratorii in baza politelor RCA sunt de 5 mil. EUR pentru vatamari corporale si deces si de 1 mil. EUR pentru daunele materiale.

In cazul in care, la momentul accidentului existau si alte tipuri de polite de asigurare, specialistii din piata locala de asigurari, contactati de redactia Media XPRIMM, sustin ca este necesara stabilirea succesiunii in care vor interveni acestea, insa anumite despagubiri se pot cumula. Spre exemplu, daca una dintre persoanele decedate incheiase o asigurare de viata, atunci mostenitorii vor putea obtine suma asigurata in baza acelui contract, dar pot solicita despagubiri si in baza politei Carte Verde si precum si a celei facultative de raspundere civila a furnizorului de servicii de transport.

In Romania, in caz de vatamare corporala, despagubirea medie acordata pe persoana in baza politei RCA se cifreaza la 22.000 lei (circa 5.200 EUR), iar pentru decesul in urma unui accident rutier este de 175.000 lei (41.000 EUR), se arata in “Ghidul pentru solutionarea daunelor morale”, realizat de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii.

Autocarul implicat in accident era inmatriculat in Romania, fiind inchiriat de agentia de turism MAREEA Travel de la operatorul GREGORY Tour si transporta turistii romani intr-un circuit in Muntenegru si Croatia. Dupa ce soferul a pierdut controlul vehiculului, acesta a rupt parapetul unui pod si s-a prabusit intr-o prapastie, duminica dupa-amiaza, la Grlo, la 30 de kilometri nord de Podgorita, capitala Muntenegrului.

Potrivit unor surse, autocarul era inmatriculat cu numarul B 123 MMJ. Asadar, baza de date CEDAM indica faptul ca polita de asigurare de raspundere civila auto era incheiata la OMNIASIG VIG.

Leave a Reply