TURCIA: Noile legi privind asigurarile si pensiile private au condus la cresterea semnificativa a pietei

TURCIA: Noile legi privind asigurarile si pensiile private au condus la cresterea semnificativa a pietei
einsurers and Pensions Companies of Turkey), in cadrul celei de-a cincea editii a Conferintei Internationale a Asigurarilor din Istanbul (IIIC). In ciuda acestui trend pozitiv, cota pietei de asigurari in PIB-ul tarii ramane la un nivel redus, de 1,37%. Pentru intregul an 2013, autoritatile estimeaza ca acest indicator va ajunge la aproximativ 1,45%.

Conform lui Ahmet GENC, Treasury Undersecretary General Director of Insurance, adoptarea Legii 5684/2007 a jucat un rol important, deoarece a schimbat sau a creat o serie de reguli noi (reguli privind intrarea /iesirea din piata a unei companii, rezervele tehnice, raportarea, contabilitatea etc.) si institutii noi (precum Insurance Agents Executive Committee, Insurance Loss Adjusters Executive Committee, Insurance Arbitration Commission, Insurance Training Centre sau Insurance Information and Monitoring Center).

De la introducerea noii legi privind asigurarile, a punctat Ahmet GENC, companiile de asigurare au devenit mai puternice, din 2007 nemaifiind inregistrate falimente. In acelasi timp, piata de intermediere, in special in ceea ce priveste agentii de asigurare, este mai disciplinata dupa introducerea unor reglementari stricte. Mai mult decat atat, noul sistem de supraveghere a crescut increderea consumatorilor in asigurari: peste 6.000 de cazuri au fost rezolvate de Comisia de Arbitraj in Asigurari (Insurance Arbitration Commission), cu o medie de 2 luni pe caz. In mare, “pregatirea profesionala in asigurari s-a imbunatatit, peste 100.000 de oameni primind training de baza prin intermediul Insurance Training Center (SEGEM), in timp ce, in cazul politelor RCA, tranzactiile sunt operate online, in timp real, iar toate informatiile sunt stocate intr-un sistem centralizat (TRAMER)”, a explicat Ahmet GENC.

In acelasi timp, in 2012, la nivelul Legii privind Dezastrele Naturale “au fost introduse puncte aditionale pentru asigurarea locuintelor impotriva cutremurelor, iar rolul TCIP (Pool-ul de Asigurare impotriva Catastrofelor din Turcia) a fost extins si in cazul altor dezastre naturale la nevoie. In ceea ce priveste sistemul de pensii private, in locul masurilor de deductibilitate fiscala, statul suplimenteaza acum contributiile cu o suma egala cu 25% din contributia personala a participantilor, fara a depasi, la nivelul unui an intreg, echivalentul unui salariu brut minim pe economie”, a declarat Ahmet GENC.

Dupa reforma Dezastrelor Naturale din 2012, vanzarea politelor de asigurare impotriva cutremurelor a ajuns la 6 milioane, cu 48% mai mult fata de anul precedent, in timp ce rata de penetrare a atins 35%, crescand cu 10%. In ceea ce priveste reforma pensiilor private, “noul sistem de stimulente, care a intrat in vigoare incepand din ianuarie 2013, a contribuit deja la dublarea ratei cotizatiilor”.

In cadrul editiei din acest an a Conferintei Internationale a Asigurarilor din Turcia, Media XPRIMM este reprezentata de Adriana PANCIU, CEO, Alexandru CIUNCAN, Managing Partner, si Vlad BOLDIJAR, Coordonator al XPRIMM.COM si XPRIMM Insurance Report.

Leave a Reply