Unde se pregatesc actuarii romani in strainatate?
stinte si necesar de aptitudini de pe urma carora au beneficiat in primul rand actuarii.
Actuariatul este, asadar, o meserie vitala pentru companiile care activeaza in domeniul asigurarilor, pensiilor private, in audit sau consultanta.
Spre exemplu, in asigurari, pe langa multe alte atributii, actuarul este cel care stabileste nivelul primelor de asigurare, al rezervelor tehnice si calculeaza marja de solvabilitate. In Romania, pentru a putea activa pe piata, orice companie de profil este obligata sa lucreze cu cel putin un actuar certificat. Mai mult, cu cat volumul de activitate al asiguratorului este mai mare sau liniile lui de business sunt mai variate, cu atat numarul de actuari este mai mare.
Totusi, singurul modul de invatamant existent in Romania care certifica profesia de actuar, in concordanta cu cerintele legale, este un program de masterat disponibil in cadrul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Acesta a fost lansat in anul 2005 si a avut o medie de 20 de absolventi pe fiecare ciclu de pregatire.
Programul de master profesional de Tehnici Actuariale este organizat de Institutul de Asigurari si Pensii, in parteneriat cu Academia de Studii Economice Bucuresti, este recunoscut international, iar admiterea pentru seria 2013-2015 are loc in perioada 27-29 iulie 2013.
Asadar, numarul mic de programe de aprofundare disponibil pe plan local a impins mai multi romani catre institutii specializate din afara granitelor tarii. Printre acestea se numara Society of Actuaries din SUA sau Institute and Faculty of Actuaries din Marea Britanie.
Printre absolventii din aceasta primavara ai unor stagii de pregatire in cadrul celor doua institutii de invatamant mentionate anterior se numara si cativa romani, informeaza Asociatia Romana de Actuariat. Diana DODU a absolvit examenul “Models for Financial Economics”, organizat de SoA, in timp ce Ana-Maria ANGHEL, Ciprian BALAN, Romulus Alexandru CIORNEI, Gelu RUPTUREANU, Iuliana Alina ILIE, Oana Georgiana STANCULESCU, Cristina TARABANEANU, Gabriel TARANU, Liviu Ciprian TIMAR, Ioana-Georgiana TIMARU si Cosmin-Ionut VLAD au trecut cu succes de sesiunea de examene Core Technical din luna aprilie 2013, din cadrul Institute and Faculty of Actuaries.
Pe plan local, cei care activeaza in domeniu sunt sustinuti de Asociatia Romana de Actuariat (ARA). ARA este membru deplin in cadrul Grupul Consultativ Actuarial European si este membru asociat al Asociatiei Internationale de Actuariat. ARA este condusa de un consiliu director, condus de Florin GINGHINA, in functia de Presedinte, alaturi de Ana TRIPSA, in functia de vice presedinte, si de Octavian COSENCO, Corina TELENTE si Gelu RUPTUREANU, in functiile de membri in consiliul director.
Registrul Actuarilor este administrat, in acest moment, de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.
Pentru cei interesati de acest domeniu, International Actuarial Association (“IAA”) a publicat de curand o lucrare despre rolul actuarului care poate fi descarcata aici .
De asemenea, ARA anunta aparitia a doua rapoarte destinate celor din sfera actuariatului.
Primul dintre acestea, publicat de MILLIMAN, se intituleaza “2012 Embeded Value Results Generating value si este disponibil aici .
Al doilea, realizat de TOWERS WATSON, analizeaza “equity release”, un produs care creste foarte mult in popularitate in Marea Britanie, si poate fi descarcat aici .