Varujan VOSGANIAN despre cazul OLTCHIM: “Ar fi neverosimil sa ne spuna ASTRA ca nu sunt indeplinite conditiile”

Varujan VOSGANIAN despre cazul OLTCHIM: “Ar fi neverosimil sa ne spuna ASTRA ca nu sunt indeplinite conditiile”
sa ne spuna ASTRA ca nu sunt indeplinite conditiile. Exista raportul administratorilor judiciari asupra cauzelor insolventei, in care se arata ca managementul a fost defectuos”, a declarat Varujan VOSGANIAN joi, intr-o conferinta de presa. Totusi, in prezent nu se cunoaste daca falimentul sau insolventa erau riscuri asigurate prin polita incheiata la ASTRA Asigurari sau erau incadrate printre excluderi.

Asigurarea de tip D&O (Directors & Officers) are rolul de a apara managerii, care sunt, de regula raspunzatori in mod solidar impotriva cererilor formulate de terti sau de companie pentru actele culpabile ale acestora, fie ele reale sau inchipuite. “Implicit, unul dintre riscuri este ca managerul sa aduca firma in stare de insolvabilitate, respectiv faliment, in aceste cazuri pierderile putand chiar depasi limitele politelor de asigurare”, a explicat, pentru XPRIMM Newsletters, Mihai LUCANU, Director General, QBE Romania.

“Avand in vedere ca insolvabilitatea, respectiv falimentul reprezinta un eveniment major si cu consecinte serioase in viata unei companii, punand totodata un semn de intrebare in dreptul calitatii managementului, exista la nivel teoretic o disputa daca acest gen de cazuri ar fi normal sa fie acoperite sau nu si modalitatea practica de realizare astfel incat sa se evite abuzurile din partea celor implicate”, a adaugat Mihai LUCANU.

Conform raportului amintit de Ministrul Economiei, o serie de directori din cadrul combinatului, precum si membri ai Consiliului de Administratie din perioada 2009-2012 “au fost implicati in mod direct sau indirect in actiuni/operatiuni ce pot fi incadrate in prevederile articolului 138 din Legea insolventei”.

Printre neregulile mentionate se numara vanzarea unor produse sub costurile de productie, cresteri nejustificate ale salariilor, desi compania inregistra pierderi, sau relatii comerciale in conditii defavorabile, cu firme controlate direct sau indirect de catre persoane din managementul combinatului.

In astfel de cazuri, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului sa fie suportata de catre membrii organelor de conducere daca acestia au cauzat starea de insolventa.

Asadar, autoritatile au notificat companiei ASTRA Asigurari, printr-o scrisoare trimisa pe 30 aprilie a.c., o solicitare de plata a unei despagubiri de 10 mil. EUR combinatului OLTCHIM, fara a primi un raspuns pana in prezent.

Pe de alta parte, Constantin ROIBU, fostul Director General al OLTCHIM a declarat pentru ziarul Bursa ca “managementul defectuos nu este cauza reala a insolventei OlTchim. Raportul asupra cauzelor insolventei a fost facut doar ca sa fie gasit rapid un tap ispasitor. Asa ca, pentru a incasa polita, administratorii judiciari trebuie sa demonstreze in instanta ca managementul a fost defectuos si ca a adus pagube financiare pentru OLTCHIM”.

OLTCHIM Ramnicu Valcea a intrat in insolventa la inceputul acestui an, dupa ce solicitarea de declansare a acestei proceduri a fost aprobata in 30 ianuarie de catre Tribunalul Valcea.

OLTCHIM a incheiat in 2011 la ASTRA Asigurari o polita de asigurare de raspundere civila pentru managementul sau in valoare de 10 mil. EUR, pentru care combinatul este cu plata la zi a primelor de asigurare, de 3.000 EUR pe luna, polita fiind reinnoita anual, informeaza Bursa.

Obligativitatea asigurarilor de tip D&O in Romania pentru managerii societatilor pe actiuni rezulta din modificarile aduse Legii nr. 31/1990 prin Legea nr. 441/2006 si Ordonanata de Urgenta a Guvernului nr. 82 din 2007, pe cand in afara teritoriului Romaniei in majoritatea jurisdictiilor incheierea acestei asigurari rezida din bunele practici la nivelul conducerii societatilor. De altfel, raspunderea se extinde de la manager, pana la administratorul neexecutiv, membrii consiliului de administratie sau de supraveghere, precum si la cenzori si auditori interni.

Leave a Reply