VIDEO: 2013, un an al schimbarilor

VIDEO: 2013, un an al schimbarilor
t. Mihai TECAU, Presedinte OMNIASIG VIG, Remi VRIGNAUD, Presedinte UNSAR, si Alexandru CIUNCAN, Secretar General APPA, au dezbatut rezultatele pietei romanesti de profil si asteptarile pentru acest an in cadrul editiei “Piata romaneasca de asigurari – va fi 2013 anul relansarii?” a emisiunii “Ora de risc”.

“2012 a fost primul an cu o usoara crestere fata de 2011, iar primul trimestru din 2013 urmareste acelasi trend, chiar daca procentul este destul de mic. Dar acesta conteaza mai putin – daca exista crestere, inseamna ca ceva se misca, inseamna ca piata de asigurari din Romania a intrat pe un trend de stabilizare sau chiar de crestere, ceea ce ne da sperante pentru sfarsitul anului. Cred ca mai departe de un plus 5% comparativ cu anul trecut nu vom putea obtine, ceea ce este foarte bine in contextul actual, in economia noastra care nu se afla intr-o expansiune galopanta, unde cheltuielile cu asigurarile sunt destul de mici”, a declarat Mihai TECAU.

Asigurarile auto continua sa aiba o cota semnificativa in piata si, prin urmare, sa aiba un impact semnificativ asupra rezultatelor. In aceste conditii, jucatorii trebuie sa se orienteze mai mult catre non-auto, printre clasele cu potential numarandu-se politele de locuinte, dar si cele de sanatate.

“Segmentul auto este decisiv in piata romaneasca, reprezentand mai mult de 60% pe domeniul asigurarilor generale. Segmentul influenteaza veniturile, dar si profitabilitatea, care nu a existat in ultimii ani. Cred ca este absolut necesar ca toti jucatorii de pe piata, impreuna, atat asiguratorii, cat si brokerii, sa dezvoltam partea non-auto care ne da un potential de piata. Potentialul exista, mai ales daca ne uitam la asigurarile de viata, unde cheltuielile se afla la o treime fata de ceea ce vedem in Bulgaria, Ungaria, Polonia. Acolo, un consumator cheltuieste mai mult decat aici in Romania, si nu vorbim despre piete dezvoltate, ci comparam cu piete emergente, unde consumatorul cheltuieste, relativ cu salariul, mai mult decat in Romania”, a explicat Remi VRIGNAUD.

Schimbarile din piata vor influenta si segmentul protectiei consumatorilor de asigurari, mai ales in contextul infiintarii Autoritatii de Supraveghere Financiara incepand cu 30 aprilie. Autoritatea isi exercita atributiile prin preluarea tuturor functiilor si atributiilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), cele trei fiind desfiintate.

“Simtim, la nivelul asociatiei, ca 2013 este un adevarat an al schimbarilor. Avem o noua autoritate de supraveghere, ASF, iar masurile ce urmeaza a fi luate de aceasta vor influenta tot ceea ce inseamna protectia consumatorilor. In ultima perioada, ca urmare a problemelor pe care le-am discutat si in anii trecuti, au fost intreprinse masuri in acest sens de catre CSA, insa, daca ne uitam la numarul de plangeri si reclamatii depuse de catre clientii companiilor de asigurari, vedem ca exista in continuare societati cu probleme, nimeni nu cred ca evita subiectul. Aceste lucruri sunt cunoscute, credem in continuare ca trebuie facut ceva, motiv pentru care, la nivelul asociatiei, cu sprijinul autoritatilor din piata si a principalelor companii din industrie, realizam campanii de informare si educare, pentru ca oamenii sa aleaga intelept”, a afirmat Alexandru CIUNCAN, Secretar General APPA.

Leave a Reply