VIDEO: ASF in control la ASTRA. Compania anunta cresteri pe toate clasele

VIDEO: ASF in control la ASTRA. Compania anunta cresteri pe toate clasele
tele semestriale, subliniind un avans de 16% al afacerilor si cresteri pe toate liniile importante de business, nefacand insa nicio referire la volumul despagubirilor platite, respectiv la situatia reclamatiilor.

“Ne vom concentra pe imbunatatirea calitatii serviciilor pentru clienti, pe extinderea internationala si pe dezvoltarea segmentelor de asigurari de viata si sanatate, raspundere civila, property facultativ, CASCO si raspundere civila pentru mijloace de transport aerian si naval la nivel international”, transmite presei Iulius Alin BUCSA, Presedintele Directoratului ASTRA Asigurari.

Volumul primelor brute subscrise inregistrate de companie in prima jumatate a anului se ridica la 601,7 mil. lei, cu o contributie de 21,2 mil. lei a afacerilor din Ungaria, volumul subscrierilor pe non-life din total fiind de 596,7 mil. lei.

Pe segmentul auto, ASTRA a inregistrat cresteri de 9% pe CASCO, la 60 mil. lei, respectiv de 10% pe clasa de raspundere civila auto, la 223 mil. lei. In acelasi timp, asigurarile de sanatate au cunoscut un avans de 45%, la 20 mil. lei, iar pe segmentul de asigurari de cladiri si bunuri, subscrierile s-au situat la 177 mil. lei, cu 50% peste nivelul din primul semestru al lui 2012.

Ce spune ASF despre controlul derulat la ASTRA Asigurari?

Decizia de control a fost luata la inceputul lunii iulie dupa ce, in prealabil, ASF a solicitat companiei clarificari in privinta modului in care societatea intelege sa instrumenteze dosarele de dauna. Intrucat clarificarile oferite de societate nu au fost satisfacatoare, ASF a demarat pe 8 iulie controlul la ASTRA Asigurari, avand urmatoarea tematica:
verificarea modalitatii de instrumentare a dosarelor de dauna, precum si a modului de respectare a prevederilor Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea in aplicare a normelor privind procedura de solutionare a petitiilor referitoare la activitatea asiguratorilor si intermediarilor in asigurari);verificarea modului de organizare si functionare a sistemului de control intern si management al riscului si a politicilor/procedurilor anti-frauda in vederea diminuarii riscurilor.
“Reamintim ca ASF a solicitat clarificari companiei ASTRA ASIGURARI in urma numeroaselor petitii depuse la ASF in privinta modalitatii de despagubire utilizate de ASTRA. Desi modalitatea de despagubire nu face obiectul vreunei avizari din partea ASF, autoritatea de supraveghere poate verifica incadrarea acestora in normele ASF. Ele urmaresc si plata despagubirilor juste si corecte in termen de cel mult 10 zile de la data depunerii ultimului document in dosarul de dauna, dar nu mai mult de 3 luni de la momentul deschiderii dosarului de dauna”, potrivit unui comunicat de presa al autoritatii.

Referitor la reclamatiile individuale formulate catre ASF in privinta modului de despagubire practicat de societate, institutia de supraveghere face urmatoarele precizari:

a) In cazul in care asiguratorul a formulat o oferta de despagubire “in evaluare proprie” (respectiv inainte de efectuarea reparatiilor), oferta cu care persoana pagubita nu este de acord, aceasta poate depune documente fiscale prin care sa arate marimea prejudiciului si sa solicite plata diferentei de despagubire cuvenite. Societatea de asigurari trebuie sa plateasca diferente de suma in cel mult 10 zile de la depunerea documentelor suplimentare.

b) ASF verifica daca suma oferita de asigurator (pe baza evaluarii proprii a asiguratorului care trebuie sa se transpuna intr-o OFERTA facuta de asigurator si ACCEPTATA de catre pagubit) este platita in cel mult 10 zile de la momentul depunerii ultimului document, dar nu mai mult de 3 luni de la deschiderea dosarului de dauna.

La inceputul lunii iulie, doua asociatii ale reparatorilor auto (ASSAI – Asociatia Societatilor de Service Independente si ACODAREN – Asociatia Concesionarilor DACIA, RENAULT si NISSAN), au acuzat ASTRA Asigurari ca nu le acorda pagubitilor RCA suficienti bani pentru efectuarea reparatiilor, metoda fiind plata fortata, prin virarea in cont, fara acordul pagubitului, a unor sume de bani considerate de catre societate drept despagubire acceptata.

Click aici pentru detalii despre acest subiect!

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca a luat act de comunicatul de presa al ASSAI si la scurt timp a dispus declansarea unui control. Urmare a demersurilor de verificare si control, ASF poate aplica sanctiuni gradual sau direct, de la avertisment si amenda, pana la interzicerea temporara pentru una sau mai multe clase de asigurari sau retragerea autorizatiei.

Leave a Reply