VIDEO: Demersurile de informare trebuie dublate de profesionalizare si cresterea calitatii serviciilor

VIDEO: Demersurile de informare trebuie dublate de profesionalizare si cresterea calitatii serviciilor
circula in tara noastra, este evident ca mai avem foarte mult de lucrat in domeniul acesta: nivelul de penetrare al asigurarilor este inca foarte scazut prin comparatie cu cel al tarilor din Uniunea Europeana”, a explicat Mariana DIACONESCU, Presedinte Directorat, ASIROM VIG, in cadrul emisiunii “Ora de risc” difuzate marti de RFI.

Conform datelor publicate de revista de specialitate INSURANCE Profile, gradul de penetrare a asigurarilor in PIB a fost de 1,4% in Romania la finalul lui 2012, aceasta fiind una dintre cele mai scazute valori inregistrate la nivelul statelor din ECE. Un roman a cheltuit anul trecut in medie pentru asigurari 87,2 EUR/locuitor.

Demersurile de informare desfasurate de actorii din piata asigurarilor trebuie, insa, dublate de cresterea profesionalismului agentilor si consultantilor din domeniu. Astfel, reglementarile privind obligativitatea pregatirii profesionale au contribuit, la randul lor, la imbunatatirea atitudinii consumatorilor.

“Eu as putea spune ca, in ultimii ani, se remarca un progres destul de lent, care vine, pe de-o parte, de la clienti, si, pe de alta parte, de la cei care vand si explica asigurari. Cred ca educarea o facem si prin brosuri, si prin spoturi TV, si prin emisiuni radio, dar o facem foarte mult si prin modul in care ne pregatim oamenii, prin modul in care cei ce vand asigurari le explica clientilor care sunt beneficiile pe care le au de pe urma incheierii unei polite, care sunt excluderile, care sunt limitarile la care trebuie sa se astepte de la o asigurare. Eu consider ca pregatirea profesionala a contribuit si ea la acest usor progres”, a declarat Victor SRAER, Director General, OTTO Broker, invitat in cadrul aceleiasi emisiuni.

“Referitor la aceste proiecte de educare in asigurari, toate demersurile trebuie si, speram noi, sunt dublate de o crestere a calitatii serviciilor oferite de companiile si de brokerii de asigurare. Pentru ca, pana la urma, degeaba le explicam oamenilor ce au de facut daca serviciile nu se ridica la un anumit nivel. In ultimii ani, am sesizat o imbunatatire a situatiei in acest sens, dar mai este mult de lucru”, a completat Alexandru CIUNCAN, Secretar General, APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor.

Ideea este sustinuta si de catre Presedintele ASIROM VIG, care a punctat necesitatea licentierii agentilor si intermediarilor:

“Licentierea intermediarilor, a persoanelor care vand asigurari este extrem de importanta pentru consumator, deoarece fara ca vanzatorul de asigurari sa explice in detaliu ce cuprinde acest contract – polita de asigurare -, practic, noi nu vom reusi sa dezvoltam educatia consumatorului in ceea ce priveste asigurarea, fie ca e de locuinta, auto sau de viata. Pe langa pregatirea profesionala este, de asemenea, foarte importanta calitatea serviciilor pe care le oferim clientilor nostri. De foarte multe ori, calitatea serviciilor determina chiar apetitul pentru contractarea unei noi polite de asigurare”, a subliniat Mariana DIACONESCU.

Consumatorii trebuie sa mentina intotdeauna o atitudine pro-activa pentru ca, dincolo de eforturile actorilor din domeniu, ei insisi trebuie sa fie atenti la ce servicii si produse achizitioneaza:

“As lansa o provocare consumatorilor: de a-si alege ei furnizorii care ii conving ca sunt pregatiti si care le arata prin mesajul pe care il transmit ca stiu despre ce vorbesc atunci cand le vand o polita de asigurare. Protectia consumatorului trebuie facuta de ASF, de asigurator, de broker, dar si de catre consumatorul insusi, care trebuie sa fie atent la ce cumpara”, a adaugat Victor SRAER.

Leave a Reply