VIDEO: Doru FRUNZULICA: Intermedierea in piata de asigurari se afla inca la un nivel modest, comparativ cu alte tari din UE

VIDEO: Doru FRUNZULICA: Intermedierea in piata de asigurari se afla inca la un nivel modest, comparativ cu alte tari din UE
dent. Rezultatele preliminare arata ca, in 2012, brokerii au intermediat 43,34% din volumul total de prime brute subscrise de asiguratori. In continuare insa, intermedierea in piata de asigurari se afla la un nivel modest comparativ cu alte tari din UE”, a declarat Doru FRUNZULICA, Membru in Consiliul CSA, in cadrul celei de-a VIII-a editii a Conferintei Nationale a Brokerilor de Asigurari si Pensii.

Referindu-se la activitatea de supraveghere si control desfasurata de CSA in 2012, Doru FRUNZULICA a precizat ca au fost efectuate 16 actiuni de control periodic si 36 de actiuni de control inopinat. Principalele contraveniente identificate au fost:
lipsa contractului de asigurare de raspundere civila profesionala;transmiterea cu intarziere sau netransmiterea la CSA a raportarilor periodaice;transmiterea cu intarziere sau netransmiterea procedurilor privin combaterea spalarii banilor si finantarii actelor de terorism si/sau a persoanelor cu atributii in acest domeniu;necomunicarea sau comunicarea cu intarziere a persoanelor cu atributii in aplicarea sanctiunilor internationale;nerespectarea reglementarilor contabile in vigoare;utilizarea eronata a unor conturi;modificari ale actului constitutiv fara avizul CSA;nedetinerea unui cont bancar distinct pentru incasarea primelor de asigurare;prime intermediate nedepuse la asigurator;neactualizarea jurnalului asistentilor in brokeraj sau a registrului personalului propriu;existenta unor neconcordante intre evidenta contabila si rapoartele transmise la CSA si/sau intre evidenta contabila si evidenta tehnica;lipsa raportului de verificare a situatiilor financiarea anuale intocmit de expertul contabil sau de cenzor.
Provocarile anului 2013

In ceea ce priveste provocarile pe care 2013 le aduce pietei de asigurari, oficialul CSA a declarat:

“O problema o constituie in continuare concentrarea asiguratorilor pe auto, in contextul daunalitatii ridicate pe acest segment. De asemenea, ingrijoratoare sunt si cresterea despagubirilor acordate pentru daune morale, tendinta de scadere a bugetelor alocate pentru asigurari (atat in mediul corporate, cat si pe retail), tendinta romanilor de a opta pentru cele mai ieftine asigurari, cresterea expunerii asiguratorilor pe riscuri catastrofale, intarzierile in plata daunelor, slaba pregatire profesionala a unora dintre intermediarii in asigurari si, nu in ultimul rand, gradul scazut de adaptabilitate la schimbarile din piata pe care il au asiguratorii.”

Bogdan ANDRIESCU, Presedinte UNSICAR, a declarat ca, pentru a face fata responsabilitatii lor, brokerii de asigurare trebuie sa uremeze trei mari principii: sa se concentreze in continuare pe client, sa furnizeze acestuia perspective pe termen lung si sa isi dezvolte spiritul de inovatie.

“Rolul nostru, ca brokeri, este sa oferim cele mai bune servicii. Din pacate insa, clientul apreciaza cel mai mult in acest moment pretul scazut. Cred ca strategiile de dezvoltare ale brokerilor si asiguratorilor trebuie sa transfere aceasta apreciere spre calitatea serviciilor. Strategiile axate pe pret si-au demonstrat pana acum capacitatea de a genera efecte negative asupra pietei de asigurari”, a mai precizat Bogdan ANDRIESCU.

Leave a Reply