VIDEO: Esti clientul unei agentii de turism falimentare? Poti apela la o polita de asigurare de care probabil nu stiai
sa scoata alti bani din buzunar pentru a reveni in tara. Totusi, legislatia prevede existenta unor anumite tipuri de asigurari care sa vina in ajutorul celor pagubiti.
Astfel, pentru a-si desfasura activitatea in mod legal, orice agentie de turism este obligata sa incheie o polita de asigurare in functie de statutul ales – detailist sau tour-operator. Aceste normative sunt prevazute in Art. 10, Alin. 5 din HG nr. 1267/2010. “Aceasta polita se depune obligatoriu la Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) la momentul solicitarii acordarii licentei, iar in cazul in care se constata ca polita a expirat si agentia nu a reinnoit-o, licenta se retrage de catre ANT”, a explicat pentru Buletinele XPRIMM Oleg PELIVAN, Consilier Juridic in cadrul ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania).
Prin urmare, “asigurarea turistilor in cazul insolvabilitatii agentiei de turism”, cum este ea denumita prevede o limita minima de raspundere de 50.000 USD, pentru tour-operatori si de 10.000 pentru revanzatori. Cu toate acestea, “in ziua de astazi, 90% dintre agentiile de turism din Romania s-au declarat tour-operatori pentru ca, din punct de vedere legal, nu este nicio deosebire intre cele doua si oricine poate sa isi ia licenta de tour-operator fara clauze speciale. De asemenea, trebuie mentionat ca aceasta este suma destinata clientilor directi, nu si celor care au cumparat de la o agentie partenera care distribuie pachetele primei dintre ele”, a detaliat Razvan PASCU, Consultant Marketing Turistic.
Cum intervine asiguratorul?
Prin urmare, odata ajunsi la destinatie, dar cu pachetele turistice neachitate, pagubitii se pot adresa companiei de asigurari a agentiei de turism, respectand anumite conditii prevazute in Ordinul 235/2001 al Ministerului Turismului. Spre exemplu, in cazul in care agentia de turism nu efectueaza repatrierea turistului, acesta din urma trebuie sa anunte imediat asiguratorul prin telefon, fax sau e-mail. In aceasta situatie, asiguratorul nu are, totusi, obligatia de a achita imediat contravaloarea cheltuielilor de repatriere, ci de a rambursa contravaloarea acestora, dovedite prin documente justificative dupa intoarcerea turistului in Romania, in conditiile respectivei polite de asigurare. Unele polite pot avea prevazute totusi si anumite fransize, adica o suma fixa sau un procent din despagubire ce nu va fi suportat de catre asigurator.
Exista, desigur, si posibilitatea ca limita de acoperire prevazuta in polita sa nu fie suficienta pentru a rambursa toate pagubele. “Daca nu acopera, atunci nu prea au alta sansa, e pierdere pentru ei. Doar daca dau in judecata agentia de turism si prin hotarare judecatoreasca, si prin intermedierea unui executor”, a mentionat Razvan PASCU. “Pe de alta parte, ANAT lucreaza impreuna cu ANT la o lege sau norma care sa mareasca obligatia pe suma asigurata de catre agentiile de turism. De asemenea, eu as propune un capital social minim mult mai mare decat cei 200 RON pentru agentiile de turism”, a adaugat acesta.
Conform ANAT, agentiile de turism care au intrat in faliment detineau asemenea polite, in valoare de 50.000 USD, insa, in cazul in care suma este insuficienta, solicitarea despagubirilor se face prin inscrierea la masa credala.
Cum poate fi verificata existenta politei de asigurare?
Legislatia in vigoare obliga agentiile de turism sa furnizeze informatiile despre polita de asigurare pe site-ul propriu, dar sa o mentioneze si in contractul incheiat cu turistul.
“Clientul poate verifica existenta politei pe site-ul agentiei. In conformitate cu Anexa 8 la Ordinul nr. 65/2013 (emis de Autoritatea Nationala pentru Turism), agentia de turism este obligata sa posteze pe site-ul sau copia valabila a politei de asigurare. De asemenea, conform Ordinului nr. 516/2005, agentia este obligata sa mentioneze numarul politei si compania de asigurare in contractul incheiat cu turistul”, ne-a explicat Oleg PELIVAN.