VIDEO: Eugene GURENKO, Banca Mondiala: Revizuirea legislatiei reprezinta o reusita majora si deschide perspective excelente pentru PAID

VIDEO: Eugene GURENKO, Banca Mondiala: Revizuirea legislatiei reprezinta o reusita majora si deschide perspective excelente pentru PAID
entru PAID. As dori sa incurajez reprezentantii pietei, ai PAID si ai autoritatii de reglementare sa continue sa faca eforturi in aceasta directie, deoarece mai sunt destule lucruri de realizat pentru a-i asigura viabilitatea financiara spre avantajul asiguratilor”, a declarat Eugene GURENKO, Senior Insurance Officer, Banca Mondiala, SUA, in cadrul ICAR 2013.

In luna iulie a acestui an, prin Legea nr. 243/2013 pentru modificarea Legii nr. 260/2008, toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD – polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, ce ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 EUR, in functie de structura de constructie. De asemenea, polita PAD poate fi incheiata, conform noilor reglementari, si de la companiile de asigurare care nu fac parte din PAID, in baza unor protocoale de colaborare incheiate cu Pool-ul. In ceea ce priveste asigurarile facultative, societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale le pot incheia – pentru aceste categorii de riscuri – numai pentru partea din suma asigurata ce excede suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000/ 20.000 EUR).

“Asigurarea locuintelor impotriva catastrofelor naturale necesita o evaluare atenta a managementului de risc. Iar in ultimii trei ani, piata romana de asigurari a intampinat dificultati tocmai cu acest aspect. Concret, din cauza schimbarii legii initiale, piata a ramas subreasigurata, ceea ce crea potentiale probleme privind stabilitatea financiara, atat pentru piata ca intreg, dar si pentru anumite companii care subscriau pe aceasta linie de business. De asemenea, acest lucru punea probleme majore si asiguratilor care, in acele circumstante, nu puteau primi intreaga suma de despagubire in cazul unei catastrofe de proportii”, a adaugat Eugene GURENKO.

Leave a Reply