VIDEO: In pofida crizei economice, piata este in crestere

VIDEO: In pofida crizei economice, piata este in crestere
ctat faptul ca “asigurarile isi au un loc bine meritat in economia tarii, ocupand circa 1,8% din PIB”.

Totusi, “pe parcursul a 3 ani, piata de asigurari a inregistrat o crestere neesentiala”, este de parere Vitalie BANARU, Director General Adjunct la MOLDASIG, liderul pietei de profil din Moldova. Astfel, ” de la an la an cresterea este de circa 6-7 %, iar in anul financiar 2012 subscrierile companiilor de asigurare au atins cifra de 1,09 mld. MDL”. In acelasi timp, acesta a mentionat ca societatea de asigurare pe care o reprezinta a inregistrat, astfel, un volum de prime brute subscrise pe anul precedent in valoare de circa 21,48 mil. EUR, in crestere cu peste 18% in moneda nationala fata de 2011.

Emiterea electronica a politelor RCA a exclus fraudele in asigurari

“Una dintre principalele probleme ale pietei de asigurari din Moldova a fost inlaturata de la 1 februarie, anul curent, odata cu implementarea sistemului de vanzare a produselor obligatorii RCA si Carte Verde printr-un program online. Toate companiile au fost conectate la sistem si astfel se poate vedea istoricul asiguratului si se pot aplica reduceri sau penalizari potrivit sistemului bonus-malus”, a subliniat Vitalie BANARU. Amintim ca politele de asigurare obligatorie RCA si Carte Verde se emit din acest an in Moldova doar in format electronic, sistemul fiind conectat la registrului politiei de frontiera si MAI. Totodata, unul dintre avantajele implementarii sistemului RCA Data a fost excluderea cazurilor de frauda in asigurari, cum ar fi situatiile de emitere a politelor dupa producerea accidentelor.

Numarul companiilor de asigurare s-a redus la 17

“Acum 2 ani au intrat in vigoare reglementarile privind cerintele marjei de solvabilitate, lichiditate si modalitatea de formare a rezervelor tehnice pentru societatile de asigurare. Acestea au avut ca si impact, printre altele, reducerea numarului companiilor de profil de pe piata. In prezent isi desfasoara activitatea 17 companii, dintre care una este in proces de remediere financiara”, a declarat, in cadrul aceleiasi reuniuni, Svetlana LUPASCU, Director Adjunct, Directia Generala Supraveghere Asigurari din cadrul CNPF.

Referitor la noile proiecte aflate in lucru pe masa oficialilor de la CNPF, aceasta a precizat ca in Parlament se afla in dezbatere proiectul de lege privind infiintarea Fondul de Garantare in vederea protectiei drepturilor asiguratilor in cazul insolvabilitatii financiare a companiilor de asigurari. “De asemenea, se lucreaza la proiectul privind gradualizarea sanctiunilor aplicate companiilor de profil, care va clarifica modalitatea concreta de acordare a acestora”, a incheiat Svetlana LUPASCU.

Nota redactor: CA “EUROASIG Grup”S.A. este in procedura de remediere financiara conform Hotararii Nr. 19/1 din 22.04.2013 al CNPF.

Leave a Reply