VIDEO: Ina CRUDU: Romanii trebuie sa isi asigure locuintele la valoarea reala, dincolo de pragul acoperit prin PAD
la valoarea reala a locuintei, dar si la riscurile relevante pentru locuinta noastra. In majoritatea regiunilor din tara, riscurile de catastrofa nu sunt prezente. In schimb, incendiul, explozia, trasnetul, fenomenele atmosferice sunt evenimente prezente in toate locatiile in care avem zone rezidentiale si sunt mult mai frecvente decat riscurile catastrofice”, a declarat Ina CRUDU, Director General, CARPATICA Asig, in cadrul emisiunii “Ora de risc” difuzata marti de RFI.
“Atunci cand contractam o polita de locuinta, pentru un supliment de pret nesemnificativ este bine sa ne asiguram pentru toate riscurile la care este expusa locuinta. Este important sa ne asiguram la valoarea reala a locuintei, dincolo de pragul de 10.000 sau 20.000 EUR acoperit de PAD”, a adaugat Ina CRUDU.
Conform noilor reglementari privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva celor trei riscuri catastrofale (cutremure, inundatii, alunecari de teren), toti proprietarii de locuinte au obligatia de a incheia PAD – polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, ce ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 EUR, in functie de structura de constructie. Aceasta va putea fi incheiata de acum si de la companiile de asigurare care nu fac parte din PAID, in baza unor protocoale de colaborare incheiate cu Pool-ul. In ceea ce priveste asigurarile facultative, societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale le pot incheia – pentru aceste categorii de riscuri – numai pentru partea din suma asigurata ce excede suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 / 20.000 EUR).
“Prin modificarile legii si prin publicarea acestor modificari si ale normelor aferente s-a clarificat un aspect privitor la incheierea politelor obligatorii. Din acest moment, cei care nu au incheiat o polita de asigurare a locuintei isi vor incheia o polita obligatorie PAD si, pe langa aceasta, pot achizitiona si alte riscurile mult mai frecvente la care sunt expusi (incendiu, traznet, cadere de corpuri, explozie, furt, fenomene atmosferice si asa mai departe), la un pret modic”, a subliniat Directorul General al CARPATICA Asig.
Asiguratoerul inregistreaza o evolutie semnificativa pe acest segment. “Sunt tot mai multi clienti care apeleaza la incheierea unei polite facultative in cadrul companiei noastre, pentru ca am personalizat produsele si le-am adaptat cerintelor clientilor. CARPATICA Asig a inregistrat o crestere de 300% ca volum de afaceri pe acest segment: de trei ori mai multi clienti ni s-au adresat pentru incheierea unei asigurari de locuinta in acest an fata de anul trecut”, a explicat Ina CRUDU.