VIDEO: Romanii prefera sa solicite in instanta despagubirile pe malpraxis

VIDEO: Romanii prefera sa solicite in instanta despagubirile pe malpraxis
intelegere pe cale amiabila, dupa cum a explicat Delia IELCIU, Liability, Marine and Special Risk Office, GENERALI Romania, in cadrul emisiunii “Ora de risc” difuzate ieri de RFI.

“Majoritatea pacientilor prefera sa mearga direct in instanta in caz de malpraxis, in loc sa incerce o negociere amiabila, chiar daca produsele de asigurare din piata ofera si varianta de rezolvare de plata a despagubirilor prin intelegere amiabila. Romanii nu apeleaza la o procedura prejudiciara, ei merg in general in instanta. Problema mai este ca, daca avem o vatamare corporala, se deschide automat un proces penal – daca avem un deces sau o vatamare corporala grava, Parchetul va deschide un proces penal, medicul va merge automat in judecata pe faza penala. Ramane insa problema rezolvarii pretentiilor civile, in cadrul procesului penal sau separat”, a afirmat reprezentantul GENERALI.

Unul dintre dezavantajele proceselor il reprezinta durata obtinerii unei rezolvari a cazului. Astfel, de la momentul initierii unei actiuni in instanta, pot trece in medie 3-5 ani pana cand este data o sentinta definitiva si pacientul poate solicita despagubirea de la asigurator. De aceea, rezolvarea pe cale amiabila a conflictului ar reprezenta o solutie mult mai simpla pentru pacient. Aceasta presupune un acord cu doctorul si o decizie privind cazul de malpraxis:

“Problema este de stabilire daca a fost o culpa medicala, pentru ca, daca nu avem o culpa, nu avem raspundere si atunci, automat, nu avem risc asigurat pe polita. In mod normal, Comisia de malpraxis sau Colegiul Medicilor poate da o decizie de existenta a unui caz de malpraxis. Daca aceasta nu este contestata de medic, atunci el, impreuna cu pacientii si cu aceasta decizie de existenta a cazului de malpraxis, se pot duce la asiguratorul medicului si pot stabili impreuna un cuantum al despagubirii”, a explicat Delia IELCIU.

Leave a Reply