VIG a avut in Romania cea mai slaba evolutie la nivel de grup in 2012. Cauza: razboiul preturilor
Austriecii de la VIENNA Insurance Group au inregistrat in 2012 in Romania, a cincea piata ca dimensiune pe care activeaza, cea mai semnificativa scadere a afacerilor din toata Europa, de 10% fata de anul anterior, potrivit rezultatelor preliminare publicate de grup. Aceasta evolutie este pusa pe seama “conditiilor de piata dificile, caracterizate de o competitie acerba pe preturi”, in special pe liniile auto. Astfel, subscrierile celor trei companii membre VIG – OMNIASIG, ASIROM si BCR Asigurari de Viata – au totalizat anul trecut 459 mil. EUR, fata de 511 mil. EUR in 2011.
Totusi, fata de rezultatele anuntate de grupul austriac pentru primele noua luni, de -15%, ultimul trimestru indica o revenire usoara a business-ului, gratie politicii de subscriere prudenta adoptata.
“Situatia din Romania este in continuare dificila, jucatorii din piata aflandu-se inca intr-o competitie puternica pe preturi. VIENNA Insurance Group continua strategia de restructurare a portofoliului printr-o politica de preturi adecvate in raport cu riscurile preluate si orientate spre profit”, se precizeaza in raportul publicat ieri, 24 ianuarie, de grupul austriac.
Cresterea de 13,3% realizata pe segmentul life (doar BCR Asigurari de Viata si ASIROM opereaza pe aceasta linie) a reusit sa mai atenueze din evolutia negativa inregistrata de asigurarile generale, unde subscrierile s-au redus cu 16%, la 345 mil. EUR.
“Pe fondul colaborarii excelente cu Banca Comerciala Romana, subsidiara a ERSTE Group, dezvoltarea favorabila pe segmentul life continua. Prin acest canal bancassurance, BCR Asigurari de Viata a reusit in 2012 o crestere de 17,5% a subscrierilor anul trecut”, scrie in comunicatul grupului.
La nivel de grup, subscrierile VIG au crescut cu 9,5% in anul 2012, la 9,9 mld. EUR, contributia pietelor din Europa Centrala si de Est majorandu-se la 56%. De altfel, pe toate pietele in care este prezent, VIG a consemnat afaceri in crestere, cu exceptia Romaniei, Croatiei (-4%) si a Cehiei (-1,2%).
VIG continua sa mearga pe pierdere in Romania
Rezultatele preliminare publicate ieri de VIG nu includ decat evolutia subscrierilor, nu si cea a daunelor. De asemenea, nici rezultatul financiar inregistrat de austrieci nu a fost inca facut public, insa Peter HAGEN, CEO-ul grupului, a declarat in cadrul conferintei de presa de la Viena ca VIG va incheia probabil anul 2012 cu pierderi in Romania, potrivit Bloomberg.
La finalul primelor trei trimestre, operatiunile din Romania aveau o pierdere cumulata de 10,6 mil. EUR, (cu 25% peste cea inregistrata in 3T 2011, de 8,8 mil. EUR), dupa ce, la jumatatea anului trecut, rezultatul financiar negativ al VIG era de 4,1 mil. EUR.
2011 a fost primul an de pierdere pentru afacerile VIG din Romania, valoarea acestora ridicand-se direct la 12,8 mil. EUR, dupa ce, cu un an in urma, austriecii obtinusera un profit brut de 28,5 mil. EUR.
Potrivit rezultatelor preliminare, profitul inainte de impozitare realizat de grupul VIG in 2012 a crescut cu 5%, la 585 mil. EUR.