VIG spune un NU hotarat PAID. Franz FUCHS: Adevarata acoperire Nat Cat este bazata pe calcule actuariale profesioniste
problema “sociala” a expunerii Romaniei la catastrofele naturale.
“Nu avem nici un interes sa devenim actionari ai PAID, mai ales in contextul acestor reveniri, schimbari de situatie, oscilari intre nou si vechi, intre ceea ce este permis si ceea nu este permis, mesaje care sunt extreme de iritante atat pentru clienti, cat si pentru potentialii investitori – cum ar putea fi cazul nostru. Noi sprijinim liberalismul”, a declarat, pentru Publicatiile XPRIMM, Franz FUCHS, Membru al Consiliului de Administratie al VIG si Presedintele Consiliului de Supraveghere al ASIROM VIG, intr-una dintre cele mai deschise discutii purtate vreodata la acest nivel.
“Adevarata acoperire Nat Cat, asa cum exista in alte tari”, a continuat reprezentantul VIG, “este bazata pe calcule actuariale profesioniste facute de catre asiguratori profesionisti. Noi avem nevoie de reguli foarte clare acolo unde investim, nu pentru jumatate de an, ci pentru multi ani”.
Franz FUCHS: Trebuie sa investim in oameni de calitate si in sporirea credibilitatii in fata clientilor
Discutia despre PAID este un exemplu sugestiv pentru cum nu ar trebui facute lucrurile, considera Franz FUCHS: “Publicul este complet bulversat si nu imi pot imagina ca exista vreun agent capabil sa le explice clientilor ce se intampla. Iar daca se pot da explicatii, acestea constau in 50 de pagini de termeni si conditii. Cred ca trebuie sa investim in oameni de calitate si in sporirea credibilitatii noastre in fata clientilor, caci ne-am pierdut-o in ultimii trei ani”.
Este clar faptul ca tranzitam de cativa ani o perioada marcata de pierderea increderii clientilor in piata de asigurari. Asadar, dincolo de alte presiuni financiare, asiguratorii au de dus, mai presus de orice, o lupta asidua pentru recastigarea acesteia. In schimb, lipsa unui mediu legal solid si consecvent nu face decat sa inrautateasca situatia si sa puna piedici in calea unui efort unitar al pietei in acest sens.
“Pentru industria asigurarilor este foarte clar ca soliditatea financiara este factorul cel mai important pe viitor”, declara Franz FUCHS avertizand ca razboiul preturilor nu ajuta niciodata: “este o tentatie de scurta durata – 2-3 ani, cu pierderi masive pe termen lung. Ar fi bine daca am deveni mai profesionisti in toate afirmatiile facute fata de clienti”.
Asadar, procesul de rentabilizare a activitatii pe care trebuie sa il traverseze piata asigurarilor din Romania va fi unul de durata si solicita un efort comun al tuturor actorilor interesati in trei directii principale: increderea clientilor, profesionalizarea fortei de vanzare si disciplina.
Interviul integral cu Franz FUCHS, Membru CA al VIG si Membru in Consiliul de Supraveghere al ASIROM poate fi citit doar in noul numar al Revistei PRIMM – Asigurari & Pensii!