Zece asiguratorii romani cu pasaport european au subscris 380 mil. lei peste granite in 2012

Zece asiguratori romani cu pasaport european au subscris 380 mil. lei peste granita, in 2012

Zece asiguratori romani au raportat pentru anul 2012 un volum total de subscrieri realizate in afara granitelor tarii de circa 379 mil. lei, reprezentand 4,5% din totalul pietei de profil. Cifra este cu circa 100 mil. lei mai mare fata de datele raportate pentru anul 2011.

Contributia cea mai importanta la acest total au avut-o CITY Insurance (peste 205 mil. lei), ASTRA Asigurari (66 mil. lei), LIG Insurance (circa 36 mil. lei), ASITO KAPITAL (22 mil. lei) si CERTASIG (20 mil. lei). Totodata, activitatile LIG Insurance si CITY Insurance au fost concentrate in proportie de 95%, respectiv 78% in afara granitelor Romaniei.

O singura societate, ASTRA Asigurari, desfasoara activitate in baza principiului dreptului de stabilire, in Ungaria – prin sucursala ASTRA Biztosito, inaugurata in toamna anului 2010, respectiv o sucursala in Slovacia – ASTRA Poistovna, deschisa la Bratislava in decembrie 2012. Celelalte societati isi deruleaza activitatea in baza principiului libertatii de a presta servicii in alte state ale Uniunii Europene.

Potrivit datelor CSA, in anul 2011, volumul total al subscrierilor in afara tarii a fost de 277,3 mil. lei (3,53% din totalul pietei de asigurari) si a fost realizat de 5 jucatori din piata romaneasca de profil pe pietele din Italia, Belgia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania si Ungaria.

De asemenea, pe teritoriul Romaniei desfasoara activitate in baza dreptului de stabilire zece sucursale autorizate in alte state membre ale Uniunii Europene: COFACE AUSTRIA Kreditversicherung (Austria), PORSCHE Versicherungs (Austria), EULER HERMES Europe (Belgia), CARDIF Assurance Vie si CARDIF Assurances Risques Divers (Franta), CHARTIS Europe (Franta), CHARTIS Europe Limited (Marea Britanie), QBE Insurance (Marea Britanie), AEGON TUnZ (Polonia) si MEDICOVER Forsakrings (Suedia).

Potrivit Raportului Anual al CSA pentru anul 2011, asiguratorii cu “pasaport european” au raportat catre autoritațile din statele de proveniența un volum de prime brute subscrise in Romania de 116,72 mil. lei, in crestere fata de anul 2010 cu 54,59%.

Potrivit INSURANCE Profile, in anul 2012 afacerile a patru companii din SEE au totalizat peste 110 mil. lei in anul 2012: PORSCHE Versicherungs (46 mil. lei), AEGON TUnZ (22,2 mil. lei), respectiv CARDIF Assurance Vie si CARDIF Assurances Risques Divers, care insumat au realizat un volum de subscrieri de circa 44,2 mil. lei.

Leave a Reply