Scumpire asigurare RCA

Care este cel mai ieftin RCA pe care îl poți cumpara?

Cel mai ieftin RCA pe care îl poți cumpara?

Preţul asigurarii RCA minim pe care îl poate plăti un şofer român pentru reînnoirea asigurarii RCA pentru 2013 în această iarnă este cu aproximativ 15% mai mic decât la sfârşitul anului trecut, potrivit unui studiu realizat de Safety Broker.

Pentru persoanele fizice, calculul tarifelor a fost realizat pe baza preţurilor minime oferite de companiile de asigurări pentru fiecare categorie de motorizare, luându-se în considerare un asigurat fără daune, cu vârsta peste 30 de ani, din mediul urban.

“Deşi preţurile din această perioadă indică scăderi, preconizăm o majorare a tarifelor de aproximativ 20 de procente pe parcursul anului următor, ca urmare a faptului că asiguratorii plătesc despăgubiri considerabile pentru acest tip de poliţă. Mai mult decât atât, compensaţiile pentru vătămări corporale şi deces, precum şi cele plătite pentru daune morale în baza asigurarilor RCA, au crescut semnificativ în ultimul an”, a declarat Viorel Vasile, managing partner, Safety Broker.

Pentru încheierea poliţei pe o perioadă de un an, cele mai mari scăderi de preţuri pentru persoanele fizice au fost consemnate pe segmentul de motorizare 1.400 – 1.600 cm3, de aproximativ – 19%. În această categorie se încadrează autovehicule, precum Dacia Logan, Skoda Fabia, Opel Astra, Ford Focus, Hyunday i30 sau Volkswagen Golf.

Pentru persoanele juridice, maşinile cu motorizări de peste 2.000 cm3 au beneficiat de cele mai mari reduceri ale tarifelor, în cazul încheierii asigurarii RCA pe o perioadă de un an. Aici putem include marea majoritate a modelelor BMW, Audi sau Mercedes – Benz, precum şi alte maşini din gama de lux.

De la 288 lei pe an pentru asigurare RCA

Spre exemplu, tariful pentru un bărbat în vârstă de 40 de ani din Bucureşti, cu o maşină de clasă medie (1.400 – 1.600 cm2) este de 288 lei pe an, în comparaţie cu tariful din decembrie 2010, de 359 lei pe an. În aceleaşi condiţii, tariful RCA 2013 poate ajunge până la 579 lei, în funcţie de compania de asigurări pentru care optează clientul.

În acelaşi timp, un tânăr în vârstă de 21 de ani din Bucureşti, având în proprietate o maşină similară, plăteşte 384 lei/an pentru asigurarea RCA, cu aproximativ 25 lei mai puţin decât anul trecut. În funcţie de asiguratorul ales, preţul asigurarii poate ajunge şi până la 1.867 lei pentru o perioadă de un an. Pe de altă parte, dacă acesta deţine o maşina peste medie va plăti cu circa 141 lei mai mult decât anul trecut pentru asigurarea RCA, începând de la 642 lei pe an.

Safety Broker a realizat în primele nouă luni ale anului curent un volum de prime intermediate de 16,85 milioane de euro, dublu față de ianuarie-septembrie 2010. Safety Broker are puncte de lucru în Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi, Piteşti, Târgu Mureş, Târgu Jiu, Sebeş, Odorheiul Secuiesc şi Timişoara.