Ce cred asiguratorii despre inasprirea sanctiunilor pentru frauda?

Ce cred asiguratorii despre inasprirea sanctiunilor pentru frauda?
tfel incat, de la 1 iulie a.c., odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Penal, frauda in asigurari va fi incriminata ca forma de infractiune separata, fiind inclusa in capitolul infractiunilor contra patrimoniului. Ce cred asiguratorii despre amploarea fraudei din Romania si cum ar influenta noile reglementari evolutia viitoare a acestui fenomen?

“Aceasta noua incriminare referitoare la inselaciunea privind asigurarile isi gaseste pe deplin justificarea in realitatea sociala a ultimilor ani, statisticile aratand ca astfel de fapte au devenit din ce in ce mai frecvente ceea ce a impus o interventie a legiuitorului in acest sens. Un aspect de adus in discutie este faptul ca, in noua reglementare, in cazul acestei infractiuni, impacarea partilor va inlatura raspunderea penala. Acest aspect poate favoriza partile vatamate/societati de asigurare intrucat va creste interesul faptuitorilor de a incerca acoperirea prejudiciului si impacarea cu firma de asigurari pe care au fraudat-o”, declara Mariana DIACONESCU.

Un alt aspect important, adauga Presedintele ASIROM, este faptul ca limita maxima a pedepsei prevazute este totusi destul de scazuta, de cinci ani, iar pedepsele aplicate nu sunt diferentiate in functie de valoarea prejudiciului.

Remi VRIGNAUD, CEO-ul ALLIANZ-TIRIAC, considera ca, “in mod normal, inasprirea sanctiunilor pentru cazurile de frauda in asigurari ar trebui sa aiba un impact pozitiv, in sensul diminuarii tentativelor de fraude si, in consecinta, a fenomenului de frauda”.

Pentru a contracara insa eficient efectul ingrijorator al cresterii fenomenului fraudei in asigurari asupra rezultatelor financiare ale companiilor, odata cu aplicarea noilor reglementari legale va fi nevoie si de un efort comun sustinut si de cooperare intre asiguratori si organele de aplicare a legii, potrivit liderului ASIROM VIG.

“In orice caz, la nivelul tuturor societatilor de asigurare exista structuri specializate in depistarea unor asemenea tentative, care castiga, in permanenta, experienta, nu numai din activitatea de zi cu zi, dar si ca urmare a preluarii unor standarde si a know-how-ului existent pe pietele mature – mai ales atunci cand ne referim la companii locale ce sunt membre ale unor grupuri financiare internationale. Nu in ultimul rand, legislatia romaneasca specifica domeniului asigurarilor defineste un cadru destul de evoluat in ceea ce priveste activitatile de audit si control”, este de parere seful ALLIANZ-TIRIAC.

Si Stefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker considera binevenita completarea Codului Penal, intrucat va fi mai usor de incadrat si poate chiar de pedepsit o astfel de infractiune. “Abordarea ASF, a asiguratorilor si brokerilor ar trebui sa fie una proactiva, de descurajare si evitare a fraudei din asigurari. Cand ajungem in justitie este deja tarziu, iar efectele pot fi devastatoare pentru un asigurator sau pentru un broker”, a continuat acesta.

O propunere ar fi “realizarea unei baze de date publice cu persoanele din asigurari care sunt neserioase, dupa modelul centralei riscurilor bancare. Remintesc ca neplata la termen a unei rate de credit este raportata in aceasta baza de date, indiferent de motivul care a generat intarzaierea. Acelasi lucru ar trebui aplicat si in asigurari, pentru ca exista in continuare intermediari persoane juridice si fizice, si chiar angajati ai unor asiguratori, care nu respecta termenele legale de depunere a banilor si documentelor, nu respecta contractele de munca si/sau de intermediere. Aceste persoane se muta de la o entitate la alta, generand fraude si prejudicii care foarte greu pot fi recuperate in justitie”, a atras atentia Stefan PRIGOREANU.

De altfel, cazurile identificate arata ca exista o categorie de frauda externa care, de cele mai multe ori, este descoperita si destructurata – dar alte retele sunt atat de bine instrumentate, incat este foarte greu sa fie eliminate, cea mai complicata si cel mai greu de descoperit fiind frauda externa cu ajutor din interior.

Desi nu exista statistici la zi privind amploarea fraudelor in asigurari din Romania, specialistii preconizeaza ca asiguratorii vor avea in 2012 pierderi de 100 mil. EUR in urma solicitarilor frauduloase de daune. Potrivit unui sondaj realizat recent de 1asig.ro, mai mult de jumatate dintre respondenti considera ca fraudele reprezinta peste 20% din totalul despagubirilor, alti 33,3% atribuind fraudelor intre 10% si 20% din valoarea daunelor platite de asiguratori.

Desi, din punct de vedere al tentativelor, cel mai expus este segmentul auto, pe liniile de property sau de viata pot fi platite sume foarte mari ca urmare a incercarilor de fraudare.

Unul dintre rolurile companiilor din piata este si va fi si acela de a prezenta date reale si de a face totodata si calculele necesare astfel incat fenomenul sa poata fi observat in componenta tarifului de prima pe diversele segmente de asigurari.

Leave a Reply