Valeriu ZGONEA: Romania trebuie sa aiba un pachet de legi european privind siguranta rutiera

Valeriu ZGONEA: Romania trebuie sa aiba un pachet de legi european privind siguranta rutiera
n privind siguranta rutiera: trebuie lucrat profilactic, preventia si educatia sunt extrem de importante. Unul dintre obiectivele noastre in Parlament va fi sa punem la dispozitie un pachet de legislatie eficient”, a declarat Valeriu ZGONEA, Presedintele Camerei Deputatilor, in cadrul conferintei internationale “Romania 2013 – Siguranta rutiera in context european”, care se desfasoara astazi, 15 aprilie a.c., si maine, 16 aprilie, la Palatul Parlamentului.

Valeriu ZGONEA a evidentiat ca preventia, educatia dar si sanctiunile in acest domeniu trebuie sa fie pe masura, “astfel incat cel care provoaca victime pe sosele sa nu mai ajunga niciodata in situatia de a pune in pericol siguranta semenilor lor”. “Am vazut soferi inconstienti, aparati de avocati abili care au gasit tertipuri in textul de lege si au scapat fara nicio sanctiune”, a evidentiat acesta.

“De asemenea, vrem si trebuie sa transpunem in legislatia noastra toate directivele Uniunii Europene care pot fi absorbite de cadrul legislativ al statului roman”, a adaugat Presedintele Camerei Deputatilor.

“Majoritatea putem fi oricand victimele tragediilor pe sosele si vrem ca aceste lucruri sa nu se mai intample. Nu este de ajuns ca politia e mai drastica sau mai ingaduitoare. Pentru a reusi este nevoie de implicarea si efortul comun al tuturor”, a explicat Radu STROE, Ministrul Administratiei si Internelor.

“Am initiat un pachet important de modificari de fond a legislatiei rutiere. Am adus mai multa exigenta, de la conditiile obtinerii permisului de conducere la sanctiunile aplicate. Este vorba despre cresterea amenzilor doar pentru infractiuni grave. Este nevoie de ore de educatie rutiera inca din clasele primare. Avem o reducere a numarului de accidente rutiere in Uniunea Europeana, dar si in Romania, insa aceasta tendinta trebuie sa continue”, a continuat Ministrul.

Evenimentul “Romania 2013 – Siguranta rutiera in context european” este organizat de Inspectoratul General al Politiei Romane – Directia Rutiera, sub patronajul Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei. In cadrul primei zile a conferintei, Consiliul European pentru Siguranta Transporturilor (ETSC) sustine, in comun cu I.G.P.R, primul eveniment in cadrul Programului “PIN” (Road Safety Performance Index), intitulat “Progres constant si durabil al sigurantei rutiere”, orientat pe prioritatile Uniunii Europene, avand drept scop atingerea obiectivelor care privesc imbunatatirea si sporirea sigurantei rutiere a cetatenilor.

A doua zi a conferintei va fi dedicata tehnologiei aplicate in vederea cresterii sigurantei rutiere. Astfel, marti, 16 aprilie a.c., Directia Rutiera din cadrul I.G.P.R., in parteneriat cu actori implicati in siguranta rutiera, organizeaza evenimentul “Tehnologie pentru viata”, axat pe o serie de prezentari privind utilizarea cercetarilor stiintifice si a tehnicii in vederea atingerii obiectivelor Uniunii Europene de reducere a numarului persoanelor decedate in accidentele rutiere produse pe drumurile europene.

Leave a Reply