VIDEO: ASF urmareste reducerea fraudelor prin monitorizarea continua a sistemului financiar

VIDEO: ASF urmareste reducerea fraudelor prin monitorizarea continua a sistemului financiar
fice solicitate de reglementarile internationale. Acestea se refera la sistemele de guvernanta, transparenta, segregare, fit & proper, punctele de control, indicatori de risc, analize de impact, identificarea, colectarea si interpretarea incidentelor, reglementarea zonelor de risc, a activitatilor interconectate sau externalizate, precum si noi concepte de auditare care au devenit o prioritate”, a declarat Calin RANGU, Director Adjunct, Directia Supraveghere Integrata, ASF, in cadrul unui eveniment care a dezbatut subiectul criminalitatii economico-financiare.

Potrivit acestuia, noua Directie de Supraveghere Integrata din cadrul ASF urmareste reducerea potentialelor fraude prin monitorizarea continua a riscurilor la nivelul sistemului financiar, aplicand conceptul politicilor macro-prudentiale – pentru a identifica, rezolva si a evita riscurile sistemice. Totodata se doreste integrarea elementelor comune de risc ale celor trei piete supravegheate de ASF precum si transcenderea activitatilor micro, asigurand cadrul unitar pentru monitorizarea riscurilor operationale si sistemice, din perspectiva proceselor, oamenilor si a sistemelor.

“Supravegherea integrata bazata pe riscuri sustine limitarea fenomenului criminalitatii financiare. Fraudele sunt generate de oameni, bazate pe exploatarea increderii si necunoasterii, stimulate de mediul extern, apeleaza la slabiciunea proceselor si la exploatarea incorecta a sistemelor interne entitatilor financiare, putand fi minimizate prin intelegerea lor si abordarea profesionista din perspectiva riscurilor operationale,” a precizat Calin RANGU.

Riscurile asupra unui sistem pot proveni, pe de o parte, din constructia si controlul acestuia, sau pot fi riscurile neidentificate si necontrolate – care pot determina crize “pentru care entitatile autorizate si pietele sectoriale in sine trebuie sa fie pregatite”. Astfel, se impune o atat o abordare unitara a prevenirii si raspunsului la crize, cat si un cadru unitar de protectie a consumatorilor cu elemente comune ca nevoi, educatie si atitudine, indiferent de sectorul supravegheat, cu atentie in sectorul instrumentelor si investitiilor financiare, unde produsele si serviciile oferite clientilor sunt extrem de diversificate.

“Plecam de la ideea ca activitatile financiare se bazeaza pe sisteme, iar constructia sistemelor si controlul lor, nu tine cont de ceea ce proceseaza ele in sine, principiile fiind aceleasi, astfel managementul riscurilor operationale putand fi aplicat intr-un mod uniform pe toate dintre cele trei piete supravegheate. De ce? Pentru a avea o activitate unitara pentru prevenirea si raspunsul la crize si pentru a proteja consumatorii din perspectiva unor mesaje negative care pot sa afecteze piata din cauza unor fraude sau a unor situatii de manipulare”, a continuat reprezentantul ASF.

Un rol important in lupta impotriva fraudelor il joaca si Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, care reprezinta “veriga de legatura dintre sistemul bancar, respectiv entitatile raportoare, si organele de ancheta, care procedeaza la investigarea cauzelor procesate de catre analistii oficiului”, a declarat, in cadrul aceluiasi eveniment, Constantin Ilie APRODU, Membru al Plenului O.N.P.C.S.B. si reprezentantul Curtii de Conturi a Romaniei.

Preocuparea pentru masurile de combatere a fraudei financiare se manifesta si la nivel european, unde sunt dezbatute o serie de modificari legislative. “In prezent, in scopul armonizarii legislatiei, se dezbate in cadrul statelor membre ale UE propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind prevenirea utilizarii sistemului financiar in scopul spalarii banilor, inclusiv al finantarii terorismului, si propunerea de regulament a Parlamentului European si a Consiliului referitor la informatiile care insotesc transferurile de fonduri”, a adaugat Constantin Ilie APRODU.

Leave a Reply