rca ieftin | CumparaRCA.ro

Guvernul promite FMI numiri pe criterii de competenta la ASF

Guvernul promite FMI numiri pe criterii de competenta la ASF

Realizarea consultarilor necesare infiintarii Autoritatii de Supraveghere Financiara, numirea conducerii acesteia pe criterii de calificare profesionala, modificarea legii falimentului asiguratorilor si stabilirea cadrului legal de functionare a asigurarilor private de sanatate se regasesc printre angajamentele asumate de catre Guvernul PONTA in scrisoarea de intentie adresata FMI.

“Vom asigura ca aranjamentele institutionale si legislative pentru noua entitate integrata de reglementare a sistemului financiar non-bancar, Autoritatea de Supraveghere Financiara, sa faca subiectul consultarilor necesare inaintea infiintarii, iar membrii consiliului ASF vor fi numiti exclusiv pe baza calificarilor profesionale. De asemenea, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 503/2004 privind falimentul companiilor de asigurare va fi adoptat pana la finele lunii martie 2013”, scrie in scrisoarea de intentie a Executivului adresata Fondului Monetar International.

Guvernul a aprobat, pe 18 decembrie 2012, Ordonanta de urgenta pentru infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), dupa ce, in urma cu o saptamana, proiectul fusese citit in prima lectura.

La o zi dupa adoptarea acestui act normativ, asociatiile profesionale ale asiguratorilor si brokerilor de asigurari din Romania – UNSAR si UNSICAR – au solicitat ca decizia de unificare in regim de urgenta a celor trei autoritati de supraveghere financiara – CSA, CSSPP si CNVM – sa faca obiectul unei ample dezbateri cu reprezentantii acestor piete.

Cele doua asociatii isi exprimau opinia cu privire la infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara si adresau totodata factorilor de decizie implicati solicitarea de includere a acestor entitati pe lista partenerilor de discutii, pentru a evita posibilele disfunctionalitati ce pot aparea in activitatea desfasurata de societatile pe care le reprezinta. Avand in vedere ca efectele oricarei decizii politice sunt resimtite in mod direct de companiile care activeaza pe piata, aceasta trebuie sa “aiba la baza, inainte de orice, o justificare prudentiala si economica credibila, cu punerea in balanta a avantajelor si dezvantajelor aferente”, precizau reprezentantii UNSAR.

Conform proiectului anuntat initial, “Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) este o institutie administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata, care isi exercita atributiile prin preluarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private”.

Noi reguli privind falimentul asiguratorilor vor fi adoptate pana in luna martie

In ceea ce priveste modificarea legii falimentului societatilor de asigurare, un proiect de lege in acest sens a fost aprobat de Guvern pe 11 ianuarie 2012, urmand sa intre in dezbaterea Parlamentului, insa demersurile au ramas la acest nivel.

Proiectul de act normativ reglementa extinderea termenului special de prescriptie, in care Fondul de garantare va putea plati indemnizatiile/despagubirile clientilor companiilor de asigurari intrate in faliment, de la 3 la 5 ani.

Alte modificari vizau extinderea aplicarii procedurii de faliment si societatilor care practica numai reasigurarea, reglementarea modului de dizolvare si lichidare (voluntara) a asiguratorilor si brokerilor de asigurare, precum si reducerea termenului in care instanta trebuie sa ia o decizie, de la 10 la 7 zile.

Reforma sistemului sanitar va include stabilirea cadrului legal pentru functionarea asigurarilor private

In legatura cu angajamentul de continuare a eforturilor de pregatire a unui plan strategic pentru reformarea sistemului sanitar, Guvernul si-a asumat definirea pachetului de servicii medicale de baza care urmeaza sa fie finantate public, precum si stabilirea cadrului legal de functionare a unei piete de asigurari private suplimentare de sanatate. De asemenea, Executivul a comunicat reprezentantilor FMI prin aceasta scrisoare ca a fost demarata cresterea bazei de contributie la fondul national de asigurari sociale.

Toate acestea se regasesc si intr-un document de sinteza care prezinta prioritatile strategice pe termen mediu ale Ministerului Sanatatii, publicat la finele saptamanii trecute.

“Concomitent cu definirea pachetului de servicii de baza, se va elabora cadrul legal pentru stimularea asigurarilor private complementare si suplimentare, prin intermediul carora sa fie acoperite serviciile medicale neincluse in pachetul de baza. Principalul mecanism stimulativ va fi constituit de asigurarea deductibilitatii fiscale pana la anumit plafon”, scrie in document.

Leave a Reply