Propunerea UNSAR pentru imbunatatirea cadrului legislativ al asigurarilor de locuinte

Propunerea UNSAR pentru imbunatatirea cadrului legislativ al asigurarilor de locuinte
e un sistem de coasigurare neproportionala intre PAID si asiguratorul care emite polita: primul “layer” sa fie suportat de PAID, iar cel superior sa fie raspunderea asiguratorului pe care l-a ales clientul.
“Politele facultative de asigurare a locuintelor se vor emite (de asiguratorii autorizati pentru NatCat) numai in pachet cu asigurarea obligatorie – PAD, in coasigurare neproportionala cu PAID. Asadar, PAID va raspunde in limita sumei asigurate obligatoriu (20.000 EUR/10.000 EUR, ca prim risc), pentru riscurile de NatCat (cutremur, inundatii, alunecari de teren), in timp ce asiguratorul emitent va incheia asigurari obligatorii PAD in pachet cu polita facultativa sau de sine statatoare (stand-alone)”, a explicat Florentina ALMAJANU, Director General, UNSAR.
Aceasta forma va conduce la o reducere a costurilor pentru emiterea politelor de asigurare a locuintelor si la crearea unei baze de date comune la nivel de piata. 
De asemenea, un alt beneficiu ar fi obtinerea unor informatii uniforme in vederea asigurarii si a modului in care este tratat asiguratul sau potentialul asigurat.
Pentru adoptarea modificarilor aduse de Propunerea UNSAR, insa, ar fi necesara modificarea Legii 260/2008, precum si schimbarea legislatiei secundare si a normelor interne ale PAID.
UNSAR a mai aratat ca, in conditiile in care se pune accent pe caracterul social – nu se poate modifica pretul (20 EUR sau 10 EUR), statul trebuie sa garanteze diferenta dintre capacitatea de reasigurare pe care o poate cumpara PAID si capacitatea necesara (conform Solvency II) pentru garantarea sigurantei financiare in cazul producerii unui eveniment major ca severitate. In caz contrar, trebuie sa existe posibilitatea stabilirii primei de asigurare pentru PAD pe criterii actuariale (se va stabili pentru PAID o marja de profit si un maxim de cheltuieli).
Proiectul UNSAR beneficiaza si de sprijinul noii conduceri a Autoritatii de Supraveghere Financiara, conform lui Daniel TUDOR, Vicepresedintele institutiei. “Proiectul pe care il prezinta UNSAR a fost sustinut de noi si a fost discutat cu 90% din asiguratorii prezenti pe piata romaneasca. Va pot asigura ca acest proiect este in faza finala”, a explicat Daniel TUDOR.

Leave a Reply